Фолклор и 140-метров трибагреник на Патриотичния фест в Банкя


Фолклор и 140-метров трибагреник на Патриотичния фест в Банкя

7794

140-метров трибагреник ще се развее, посрещайки посетителите на първия по рода си "Патриотичен фестивал", който ще се проведе в парка "Ротонда" в Банкя навръх националния ни празник.

Събитието, посветено на сто и четиридесетата годишнина от Освобождението на България от османско владичество, което е с много богата програма, ще продължи до 5 март. То се осъществява със съдействието на район Банкя. Патриотичен спектакъл на пътуващото читалище "Бащино огнище", вдъхновен от неговия създател Ивайло Шопски, предстои от 12.00 ч. на 3 март.

На сцената на фестивала безплатно за всички гости всяка вечер от 19.00 часа ще пеят едни от най-емблематичните български гласове – фолклорната прима Славка Калчева, Борис Солтарийски от Ку-ку бенд, Нели Петкова и други. Акцентът в програмата е родолюбието - любовта към българската история, култура и фолклор. За първи път по време на фестивала ще има мобилно читалище и музей за българска история с автентични оръжия, носии, исторически документи и други артефакти. Посетителите ще могат да се пренесат назад във времето и да си направят снимка на специален фото-корнър с хайдушки дрехи, или традиционни носии от различни български региони. От фондация "Въздигане", която е основен партньор на събитието, ще направят исторически музей на открито на територията на събитието. Софиянци и техните гости ще могат да видят картини на историческа тематика и реплики на Панагюрското съкровище, Боровското съкровище, Златната маска на Терес, най-старото обработвано злато в света, минискулптури на царе и други ценни реликви.

За най-малките посетители пък ще има "Училище за юнаци", където децата ще се обучават на безопасност на движението. Те ще бъдат запознати и с бойната подготовка на едновремешните хайдути под формата на игра и как се оцелява в планината. Специално за момичетата са предвидени демонстрации и обучение по тъкане на автентични станове и пластене на вълна. В модула "Познавам ли моята България" малчуганите ще научат интересни факти от нашето минало и ще строят макети на исторически забележителности.

На сцената всеки ден ще се провежда и "Час по родолюбие" – забавна и образователна игра с исторически въпроси, като победителите ще печелят големи награди.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички