Взривоопасен мрак: Jarboе и Father Murphy за първи път в България


Взривоопасен мрак: Jarboе и Father Murphy за първи път в България

4046

Джарбо (Jarboe), легендарната вокалистка на Swans, и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy ще излязат за първи път на сцената на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" на БНР в Първо студио на националното радио от 20.00 ч. на 24 април, вторник.

Радиофестивалът за нова и авангардна музика отново ще представи и български артист – това е Shrine, с чието изпълнение ще започне концерта.

Джарбо Ла Сал Деверо e една от най-енигматичните фигури в американския авангард от края на ХХ и началото на ХХI век. Тя е вокалистка на Swans и единствен постоянен член на групата, освен Майкъл Джира, до разпадането на класическия им състав през 1997 г. и с продължение през 2012г. като гост в албума "The Seer". Съвместните ѝ проекти с Neurosis, Джъстин К. Бродрик, Хелън Мъни и други извеждат изкуството на колаборацията на съвсем ново ниво. В нейната музика гласовите, наративните, поетичните и инструменталните експерименти достигат ниво, на което пост-пънк, авангард, джаз, готик, дуум, фолк рок, нойз рок, дарк уейв, ню уейв и ноу уейв дотолкова са станали едно, че правят несъстоятелно говоренето за жанрове.

По пътя на колаборацията Джарбо среща и италианското дарк-нойз дуо Father Murphy (Фреди Мърфи – китари, електроника, гласове, и Чиара Лий – ударни, гласове, клавири), с които през есента на 2017 г. издава късометражния албум "Jarboe & Father Murphy" и тръгва на настоящото пролетно турне. Самите създатели на Father Murphy, които посочват сред влиянията си световни величия като Suicide, Joy Division, Арво Пярт, Xiu Xiu, Sun O))), Лидия Лънч и, разбира се, Swans, определят музиката на дуото като "звука на католическото чувство за вина". Точно четири дни преди концерта в София ще излезе и новият (и обявен като финален) албум на дуото "Rising. A Requiem For Father Murphy". Дали този финал на дуото, споделило през годините една сцена с Deerhoof, Dirty Beaches, Xiu Xiu и MXLX, е истински или мним, ще покаже времето. Световната преса обаче е категорична за албума: според The Guardian той е "аутсайдерски оперен пъкъл, който призовава в ума ни виденията на Кормак МакКарти", а, според San Francisco Weekly, изпълнителите са "като пънкари, които тайно са изучавали класическа музика".

Българският артист, който ще открие вечерта за Джарбо и Father Murphy, също е ключов. Tова е Shrine, който за първи път беше представен в "Аларма Пънк Джаз" още през 2014 г. като откриващ за канадския авангардист Ейдън Бейкър. Shrine отново излиза на сцената на радиофестивала на БНР буквално седмици, след като вече класическият му албум "Harmony, Bliss, Rust" беше преиздаден от Amek.

Вратите на Първо студио на БНР ще отворят в 20.00 ч. Началото е в 20.30 ч. с Shrine, а Джарбо и Father Murphy излизат точно в 21.15 ч.

Билети в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 20 лв. до 20.00 ч. на 20 април. След това ще струват по 24 лв., а на място преди концерта - по 25 лв. 

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/2008427846078154

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички