В мрака на Big Sexy Noise


В мрака на Big Sexy Noise

4135

Проектът Big Sexy Noise, известен като "нечестивото трио", ще закрие летния сезон на радиофестивала "Аларма Пънк Джаз" в Първо студио на БНР на 27 август, понеделник. Легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани) ще излязат на сцената в 21.30 ч. Събитието е част от отбелязването на 10-годишнината на предаването за алтернативна култура "Аларма" и фестивала "Аларма Пънк Джаз" на Българското национално радио.
Лидия Лънч е култова фигура не само в музиката и не само на нюйоркската ноу уейв сцена. Музиката ѝ е част от едно много по-комплексно изкуство, включващо поезия, философия, социален бунт, пърформънс. Творческият ѝ път е сериозно преплетен с този на цели две поколения любими артисти – от Алан Вега и Мартин Рев и The Birthday Party на Ник Кейв и Роуланд С. Хауърд, през Sonic Youth, Майкъл Джира и Хенри Ролинс и до съвместните ѝ записи с европейски авангардни музиканти като австрийската цигуларка Миа Забелка. Ъндърграунд джазът от дебютния ѝ "Queen Of Siam" плавно прелива в упадъчен пост-пънк, особено в дуетите ѝ с мистериозната личност в албума "Honeymoon In Red" няколко години по-късно, чието име понякога е Her Dead Twin, а понякога просто A Drunk Cowboy Junkie. Кабаретният ѝ ноу уейв в записите с Anubian Lights естествено прераства в истеричен Retrovirus или в поезия, която не се чете, а преди всичко се слуша, защото гласът хипнотизира – независимо дали е глас на инфантилно момиченце от края на 70-те или на злата фея Билкознайка от втората декада на новото хилядолетие… Но както се казва в песента - "Trust The Witch". Сред настоящите действащи формации на Лидия Лънч Big Sexy Noise (създадена през 2009 г.) е навярно най-рок-ен-ролската и отвяваща със сценична експресия и вихър, който носи и енергията на Джери Лий Луис или Литъл Ричард, и жлъчния сарказъм на Пати Смит или Том Уейтс, поднесен понякога фино, а понякога повече от сквернословно. Двамата партньори на Лънч в нечестивото трио Джеймс Джонстън и Йън Уайт са добре познати от лондонската пост-пънк грпуа Gallon Drunk. За групата в Daily Mirror възкликват "Какъв прекрасен начин да изгориш", а Клайв Бел от The Wire нарича музиката на Big Sexy Noise "нетърпелива" и "не-безсмислена". Останалите определения на световната преса са от  "красив разврат" до "брутален блус", а според Томас Х. Грийн Big Sexy Noise са група за "онези от вас, които смятат, че с Grinderman Ник Кейв не е стигнал достатъчно далеч". Вратите на Първо студио ще отворят в 21.00 ч., а концертът ще започне точно в 21.30 ч. с откриваща супергрупа, която ще бъде обявена допълнително.
Билети за концерта онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна на цена от 27 лв., а на входа преди концерта – по 30 лв.
Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/2070307816313679

Повече информация: https://www.facebook.com/alarmafest

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=_zIbLs9OM9Q

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички