Картини от България - 2 на студенти от НБУ по програма Хоризонт


Картини от България - 2 на студенти от НБУ по програма Хоризонт

4051

Преди време в предаването "Картини от една изложба" дванадесет студенти от специалност "Компютърно музициране" на Нов български университет с преподаватели проф. д-р Симо Лазаров и гл. ас. д-р Росица Бенчева пресъздадоха с изразните средства на електрониката красивите моменти и преживяванията си при съвместните им обиколки из България, изнасяйки концерти и създавайки неповторимата атмосфера на творческия си устрем в албума "Картини от България".

Продължението на този албум "Картини от България - втора част" на двама от тези студенти – Васил Джиджев и Мартин Александров – сега ще бъде представено като част от програмата на Международния форум – фестивал "Вселената на компютърната музика". Многообразието на живота, преживян от младия човек, съзерцавайки действителността в България, и превъплътен през очите на младостта, ни повежда към техния свят на творчески идеи, изграден с желание за съзидание и надежда за бъдещето.

Това богатство на образите предполага разностилни композиции, носещи специфична звукова среда, но обединени от темата за България. Същевременно всеки от двамата по своему чувства това привличане към природата, към историята, към хората, и по свой начин го изразява. В техния проект откриваме като в обща изложба различни похвати, които изразяват личното им отношение.  Пречупена през призмата на динамичния живот, музиката ни въвежда във вселената на фантазията, в мисловните усещания на всеки от творците, за да видим днешна България в огледалото на техните очи.

Това е вторият авторски албум на Васил ДжиджевRaxelmad и първият за Мартин Александров. Васил споделя, че с цел постигане на професионално звучене, за него от особено значение е работата с електронни инструменти и софтуер от най-висок клас. Мартин пък е китарист и композитор с интереси в областта на филмовата музика, а вдъхновение  за творбите си черпи от художествената литература и митологията.

Съдържанието на албума включва общо 17 авторски композиции, от които първите 10 са на Джиджев – с елементи на ембиънт, електро-фънк и чил аут, Science fiction music и 7 композиции на Мартин Александров – с елементи на ембиънт, филмова музика, Science fiction music, и със симфонично звучене.

В този проект може да бъде открита не само идеята за жанрово разнообразие, използването на богат инструментариум, но и умело прилагане на специфични за електронната и компютърната музика похвати.  

"Картини от България - втора част" (обложката на снимката) ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба" на програма "Хоризонт" по БНР тази събота след новините от 21.00 ч.

И така, студенти ще звучат на Студентския празник 8 декември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички