Дейвид Боуи е най-великият артист на 20 век


Дейвид Боуи е най-великият артист на 20 век

3285

Дейвид Боуи беше обявен за най-великия артист на 20 век от фенове, които гласуваха в анкетата на телевизионното шоу "Икони" по BBC, предаде в. Daily Mail.

Британците избраха покойния музикант, който успя да спечели надпреварата с легенди като Чарли Чаплин, Били Холидей и Мерилин Монро. Бледият херцог, както наричаха Боуи, е четвъртата популярна личност, която зрителите предпочетоха. В категориите най-велик лидер, изследовател и учен спечелиха съответно Нелсън Мандела, Ърнест Шакълтън и Алън Тюринг.

Три години от смъртта на певеца, който загуби тежката битка с рака на черния дроб само два дни след 69-я си рожден ден, се навършиха на 10 януари. Ден по-късно, BBC отново излъчи филма на продуцента и режисьор Франсис Уотли от 2013-а, отбелязвайки тъжната новина за раздялата с музиканта. Заглавието е "Пет ключови години", защото авторът вярва, че в края на 70-те и началото на 80-те на 20 век има период, през който артистът радикално сменя посоката. В интервю Уотли разкрива своя личен интерес към Боуи, на когото винаги е бил фен и вече е снимал негов кратък портрет през 90-те. За настоящия голям филм е провокиран от почетната изложба в Лондон, организирана от "Виктория енд Албърт" - най-големият музей в света за приложни изкуства и дизайн.

Така започва неговият опит за представяне на легендарния британски музикант, композитор, аранжор, продуцент, актьор, художник и изобщо арт-персона в търсене на откровени коментари и преглеждане на часове от записи и материали - в радио, телевизия, преса, звукозаписни компании, частни колекции и основно от архива на BBC. Талантът на Боуи избухва през 1969 г. като фойерверк, чиито светлини се разплитат на всички страни - точно така музиката на британеца се разпръсква в съществуващи и тепърва зараждащи се жанрове.  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички