Първи Евъргрийн фест


Първи Евъргрийн фест

3340

Първият "Евъргрийн фест" за изпълнение на  евъргрийни и джаз стандарти от деца и младежи ще се проведе в в столичното кино "Люмиер-Лидл" (зала 11 на НДК) на 17 февруари.
Събитието се организира се от фондация "Музика Вива", народно читалище "Д-р Петър Берон 1926 г." и музикално-издателска къща "Студио Артес", подкрепя се от фондация "Седмица на мира" на Юджи Мията от Япония. Целта на фестивала е да насочи вниманието на пеещи деца и младежи към стойностните песни от 20-ти век, останали в музикалната история като незабравими "вечнозелени" произведения, наречени "евъргрийни", и американски джаз стандарти. Младите певци ще бъдат провокирани да се запознаят с тях, да ги обикнат и да се научат да ги изпълняват успоредно с интереса си към съвременни образци в жанра. Идеята на певицата и вокален педагог Румяна Коцева е продължение на организираните от нея концерти "Българските евъргрийни", в които учениците от класа и по поп и джаз пеене представиха последователно емблематични песни от 60-те до 90-те години и се срещнаха с техните оригинални изпълнители от средата на ХХ век - Мими Николова, Ирина Чмихова, Лиана Антонова, Маргрет Николова, Маргарита Радинска и др. Сега тя разширява фокуса към световните бисери в поп и джаз музиката от миналото, както и кръга на участниците – към пеещите млади хора от цяла България.
Първото издание ще отрази песни в техния учебен репертоар. Но замислен като ежегодно събитие в бъдеще, "Евъргрийн фест" ще стане повод за по-задълбочен интерес и по- сериозна подготовка за участие през следващите години. Целта е младите изпълнители да слушат и да се учат от най-големите звезди в жанра. Това със сигурност ще ги обогати и ще развие техните умения, които по-късно да приложат в своето собствено творчество като изпълнители и автори.
В събитието ще вземат участие 55 деца и младежи на възраст от 8 до 30 г. от София, Пловдив, Севлиево, Габрово и Благоевград, разделени в 6 възрастови групи. Фестивалът няма конкурсен характер, а е замислен като концерт – празник на стойностни песни от миналото. Все пак има жури от изтъкнати имена в жанра - Камелия Тодорова, Васил Петров и Светослав Николов, което ще изслуша всички изпълнения и ще връчи диплом на най-добрия във всяка група. Всеки участник ще получи грамота за участие във фестивала. Медиен партньор е Jazz FM радио. "Евъргрийн фест" ще бъде свободен за достъп на публиката още от началото в 14.00 ч. чак до самия гала концерт в 19.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички