Чайлдиш Гамбино триумфира с 4 награди Грами


Чайлдиш Гамбино триумфира с 4 награди Грами

4113

Чайлдиш Гамбино триумфира на тазгодишната церемония по раздаване на наградите "Грами".

Както MySound.bg писа, 61-ата гала по раздаване на сочените за най-престижни музикални отличия се състоя в "Стейпълс сентър", Лос Анджелис, в нощта срещу 11 февруари.  

Рапърът, чието истинско име е Доналд Глоувър, получи четири статуетки за песента си "This Is America", сред които и най-престижнитe – за Песен на годината, Запис на годината, Най-добро музикално видео, за Най-добра рап вокална колаборация. Графичният клип стана хит с мощното си послание срещу въоръженото насилие и расизма. Политически заредената, но и социална композиция, отправена срещу полицейската бруталност и  дискриминацията и търсеща мястото на чернокожите артисти, пребори конкуренцията на Дрейк, Кендрик Ламар и Лейди Гага. Така Гамбино влезе в историята като първи рап изпълнител, спечелил в категориите Запис на годината и Песен на годината. Той обаче не дойде на церемонията. Организаторите обясниха, че е отказал поканата да пее на събитието. От негово име наградите бяха приети от продуцента на "This Is America" – Лудвиг Гьорансон, с когото изпълнителят работи повече от 10 години. "Като повечето деца, израснали в Швеция, и аз обожавах американската музика. Мечтаех да се преместя в Америка и да работя с брилянтни артисти като Доналд Глоувър. Тази мечта се сбъдна и той много ми липсва сега на сцената, защото заслужава целия успех на "This Is America". Без значение къде сте роден или от коя страна идвате, песента е за всички хора, тъй като в нея се отправят общовалидни послания за равноправие и справедливост", обясни в речта си Гьорансон. Той отнесе приз за композитор на най-добър саундтрак към филм ("Black Panter").

Чайлдиш Гамбино (на снимката), който също така се снима в киното е телевизията и притежава "Златен глобус" и "Еми", продуцира и пише сценарии, е номиниран за "Грами" 12 пъти, включително в пет категории през текущия сезон. "Това е страхотен пробив на рапа", коментират музикални експерти. Още с появата си песента дебютира на № 1 в класацията за сингли на Billboard. NPR описа визуализацията като "шокираща и брилятно продуцирана", Fader обяви изпълнението като "разтърсваш шамар за всички ни", а "Вашингтон Поуст" заяви: "Вижте го за първи път и ще бъдете ужасени от сцените във видето. Изгледайте го втори път и ще бъдете привлечени от движенията и изражението на лицето на Чайлдиш Гамбино. Изгледайте го трети път и причината за това противопоставяне ще ви става все по-ясна. Все пак става дума за артиста Доналд Глоувър. Има сюрреалистичен елемент във всичко, което се случва".

Според критериите на "Грами", категорията Запис на годината отличава артистите, продуцентите и целия технически екип, участвал в създаването на една песен, докато статуетката в категорията Песен на годината е  за автора на композиция.

Рапърката Карди Би създаде история, ставайки първата жена, спечелила авторитетното отличие за най-добър рап албум ("Invasion Оf Privacy"). Тя едва петата изпълнителка, номинирана в категорията, която бе създадена през 1995 година. През по-голямата част от благодарствената си реч, певицата се държа за съпруга си Офсет от хип-хоп триото Мигос, с когото се опитват да изгладят отношенията си заради 6-месечната им дъщеря Калчър.

Актуалната кънтри изпълнителка Кейси Мъсгрейвс се пребори за Албум на годината, след като третият ѝ студиен диск "Golden Hour" елиминира Дрейк и Кендрик Ламар. Вокалистката от Тексас също отнесе общо 4 статуетки – за Най-добро кънтри солово изпълнение, Най-добра кънтри песен и Най-добър кънтри албум. Грамофончето за В същия стил, но за изпълнение на дуо или група, отличие бе присъдено на Dan + Shay за "Tequila". Песента присъстваше под № 1 в класациите на Съединените щати и Канада в продължение на множество седмици и достигна 20-то място в Top 100 на Австралия. Сингълът е най-слушаният кънтри запис за 2018-та и влезе на първа позиция в редица официални плейлисти, сред които Amazon Most Played Global Songs Of 2018, Billboard Hot 100 Songs Of 2018 и YouТube Music Best Songs Of 2018.

Лейди Гага бе удостоена с три приза. Хитовата песен "Shallow" от филма "Роди се звезда", която е носител на "Златен глобус", беше отличена с две статуетки, а певицата получи и трета в категорията Най-добър поп солов изпълнител за парчето "Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?)". Просълзената Гага прие статуетката, отправяйки думи на благодарност към екранния ѝ и дуетен партньор Брадли Купър, който, както тя отбеляза, е на наградите БАФТА във Великобритания.

Ариана Гранде най-после дочака звездния си час: тя взе първото "Грами" в своята кариера. Вокалистката беше отличена за Най-добър поп вокален албум за четвъртия си студиен албум "Sweetener", като успя да се пребори със сочената за фаворит Тейлър Суифт. Миловидната актриса, певица и композитор се окичи с наградата, след като бе номинирана за нея цели шест пъти досега. Вокалистката обаче не бе сред присъстващите в "Стейпълс сентър", тъй като само няколко дни преди събитието тя обвини продуцента на церемонията в "лъжа" за решението си да не пее на галата, припомнят световните агенции. Знам, че не съм там тази вечер (вярвайте ми, аз се опитах и все още наистина исках да се беше случило) и знам, че казах, че се опитвам да не влагам твърде много в тези неща ... но (...) това е диво и красиво. Благодаря ви много", написа Ариана в Туитър.

Ветеранът Уили Нелсън бе определен за изпълнителя на най-добър традиционен вокален поп албум с интерпретация на "My Way" на Франк Синатра.

Дрейк вдигна статуетката за Най-добра рап-песен ("God’s Plan"). Парчето е част от хитовия му албум "Scorpion". Канадецът  се качи на сцената, за да си получи отличието за разлика от своите колеги Кендрик Ламар който водеше по номинации с осем на брой, и Джей-Зи. Те не уважиха церемонията по предполагаемата причина, че Академията игнорира досега песни със силно социално послание.

Британската певица и автор на песни Дуа Липа бе окичена с "Грами" за най-добър нов изпълнител. Тя се пребори с  Джорджа Смит, авторката на песни Биби Рекса и енигматичната ар-ен-би изпълнителка H.E.R. Моделката от косоварски произход придоби популярност през 2016 година с първия си глобален хит "Hotter Тhan Hell", последван от "Blow Your Mind", който влезе в американския Billboad Hot 100. Габриела Уилсън с артистичен псевдоним H.E.R. доминира в категорията най-добър ар-ен-би албум с едноименния си диск.

Бившият фронтмен на Саундгардън и Аудиослейв - Крис Корнел, бе отличен посмъртно като най-добър рок изпълнител заради песента "When Bad Does Good". Флагманът на грънджа бе предпочетен пред сериозните кандидатури на Arctic Monkeys, The Fever 333, Greta Van Fleet и Halestorm. Най-добра рок песен стана "Masseducation" на St. Vincent, изпреварвайки другите номинанти - Twenty One Pilots, Bring Me The Horizon и Ghost. Бек взе награди за най-добър албум с алтернативна музика и за най-добра аудио продукция на албум ("Colors").

Съвместният диск 44/876 на Стинг и Шаги отнесе приз за реге албум, преборвайки сериозната конкуренция на Black Uhuru, Etana и Ziggy Marley. 81-годишният блус корифей Бъди Гай се сдоби с поредното златно грамофонче. 18-ият му студиен проект "The Blues Is Alive And Well", който дебютира на #1 в "Билборд Топ Блус", последва съдбата на аплодирания албум "Born To Play Guitar" (2015).

Продуцент на годината стана Фарел Уилямс.

Джими Картър се оказа трикратен носител на "Грами", след като грабна приз за най-добър разговорен албум ("Fayh - A Journey For All"). Бившият президент на САЩ беше отличен в същата категория и през 2007, и 2016 г. Сред удостоените тази година се нареди и актьорът Хю Джакмън, носител на награди "Тони" и "Еми", за най-добра саундтрак компилация за визуална медия за "Най-великият шоумен". Австралиецът ще даде старт на  тазгодишната церемония за наградите БРИТ с изпълнение на песен именно от хитовия филмов мюзикъл, пише в. "Дейли експрес".

Мишел Обама изненадващо се появи на сцената в "Стейпълс сентър" при откриването, за да предаде послание за силата на жените. Заедно с нея бяха суперзвездите Лейди Гага, Дженифър Лопес, водещата Алиша Кийс и актрисата Джейда Пинкет-Смит. "Музиката ни показва, че всичко е от значение - всяка история във всеки глас, всяка нота във всяка песен", обобщи бившата първа дама на САЩ, която изглеждаше блестящо с пуловер с панталони в стила на 70-те години. "Така ли е, дами?", възкликна тя на фона на бурните аплодисменти. Мишел разказа за записите на "Мотаун Рекърдс", които са я съпътствали през младостта ѝ в Чикаго. "Независимо дали харесваме кънтри, рап или рок, музиката ни помага да споделяме", каза тя.

Освен с женската доминация, настоящата церемония ще бъде запомнена с вдъхновяващото изпълнение на Даяна Рос. Примата изпя два от класическите си хитове - "The Best Years Оf My Life" и "Reach Out And Touch (Somebody's Hand)" в чест на предстоящия ѝ на 26 март 75-годишен юбилей. Вокалистката бе представена от внука си и се появи в рокля от ярко червен шифон. Рос е била номинирана за 12 пъти за тези отличия, но не е печелила, освен за цялостно творчество през 2012 година. По време на изпълнението си тя комуникираше с присъстващите и приключи, заявявайки: "Честит рожден ден на мен!".

Другите, почетени на шоуто, бяха покойната легенда на соул музиката Арета Франклин и кънтри иконата Доли Партън, която пя с Майли Сайръс, Кейси Мъсгрейвс, Марън Морис и Кейти Пери. Точно преди 7 години на 11 февуари великата Уитни Хюстън ни напусна и остави след себе си огромна празнина в сърцата на милиони.

На наградите се появи и принц Уилям, хванал за ръка съпругата си Кейт Мидълтън, която беше в елегантна бяла рокля с едно рамо.  

Звукозаписната академия (Recording Academy™), която организира събитието, отново се сблъска с критики, че не е възприела многообразието заради отношението към жените на церемонията през 2018-а. Въпреки че тази година шест дами бяха номинирани в категорията за Най-добър нов изпълнител. В надпреварата за водещата награда за Албум на годината пък бяха включени осем изпълнители, сред които пет жени.

Призове "Грами" се раздават в общо 84 раздела.

По-важните награди:

Албум на годината – "Golden Hour" - Кейси Мъсгрейв

Запис на годината – "This is America" - Чайлдиш Гамбино

Песен на годината - "This is America" – Чайлдиш Гамбино

Най-добро музикално видео - "This is America" – Чайлдиш Гамбино

Най-добър музикален филм – "Куинси"

Най-добър нов изпълнител – Дуа Липа

Най-добър традиционен поп вокален албум - "My Way" – Уили Нелсън

Най-добър поп вокален албум - "Sweetener" – Ариана Гранде

Най-добър поп солов изпълнител - "Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?)" – Лейди Гага

Най-добър рап албум – "Invasion Оf Privacy" – Cardy B

Най-добра рап вокална колаборация - "This Is America" - Чайлдиш Гамбино

Най-добър R&B албум – "H.E.R" – H.E.R

Най-добра рап песен – "God’s Plan" – Дрейк

Най-добър рап изпълнител – "King's Dead" - Kendrick Lamar, Jay Rock, Future & James Blake и "Bubblin" - Anderson Paak

Най-добра рок песен – "Masseduction" – Сейнт Винсънт

Най-добър рок албум – "From Тhe Fires" – Грета ван Флийт

Най-добър рок изпълнител – "When Bad Does Good" – Крис Корнел

Най-добро метъл изпълнение – "Electric Messiah" – High Оn Fire

Най-добър алтърнатив албум - "Colors"- Бек

Най-добър албум с уърлд мюзик - "Freedom" - Soweto Gospel Choir

Най-добър електронен денс албум - "Woman Worldwide" – Джъстис

Най-добър кънтри албум – "Golden Hour" – Кейси Мъсгрейв

Най-добър дует или група – "Shallow" – Лейди Гага и Брадли Купър

Пълният списък с победителите:

https://www.grammy.com/grammys/news/2019-grammy-awards-complete-nominees-and-winners-list

Снимка: "Вирджиния Рекърдс"/Sony Music

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички