Езическият прог пауър метъл манифест на Elvenking


Езическият прог пауър метъл манифест на Elvenking

3495

Трудно е да се определи жанрът, в който се изявява италианската група Elvenking, защото включва елементи на прогресив, пауър и симфоник метъл в своето впечатляващо съчетание от традиционен фолк и хард рок с мистични песнопения.

Силно повлияни от Helloween, Skyclad и Blind Guardian, след създаването си през 2001 година музикантите издават поредица от фолк-метъл албуми, в които проявяват завидна изобретателност, добре приета от широката аудитория. В техния осми студиен албум "The Pagan Manifesto", или "Езически манифест" (обложката на снимката), наблюдаваме засилено влияние на езическото начало и ето как въвежда в него певецът Davide "Damna" Moras:

"Нашата цел основно беше да преоткрием себе си и да разпалим огъня, който гореше у нас по времето когато пишехме песните за първия ни албум. През годините доста експериментирахме със звука, доказвайки, че можем добре да се справяме с различни жанрови стилистики. Почувствахме обаче, че е време да се върнем там, откъдето започна бандата, към нашите оригинални звуци и концепция. Искахме да пресъздадем тези чувства, както и идеята за някои от големите албуми на деветдесетте години на миналия век, които обичахме. Що се отнася до нашите идеи за езичеството, те могат да се разглеждат като наша лична представа за тези древни вярвания, но със сигурност мога да заявя, че не говорим за "религия" по никакъв начин.

Всъщност става дума за езически музи и герои в историята и в наши дни, които ни вдъхновяват. Ние си представяме, че да бъдеш езичник означава да си дистанциран и да си особен. Всички песни от албума са свързани с тази идея, с тази концепция. В някои песни пея за конкретна историческа личност, например за жрец от ХVІІ век, в други пък за нашите чувства и как се възприемаме понякога като чужденци в собствената си страна. В известен смисъл за нас езичеството е метафора, начин да кажем, че сме различни и специални по един или друг начин. Това е глас от дълбините, нещо, от което няма защо да се страхуваме или притесняваме. Това е, което казваме в текстовете си. Ние се опитваме да го съчетаем с чистотата, символизирана от природата, и която възпяваме в композициите си", завършва Damna.

"The Pagan Manifesto", записан с участието на солисти, хор и оркестър, ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 9 февруари, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички