Лято на Кирил Серебренников в Музикалната кутия на 23-тия СФФ


Лято на Кирил Серебренников в Музикалната кутия на 23-тия СФФ

3696

"Лято" (2018) на Кирил Серебренников е част от "Музикалната кутия" на 23-тия "София Филм Фест", който ще се състои между 7 и 16 март.

Киномузикалната програма на фиестата е посветена на 50-годишнината от "Уудсток". Рок-драмата на руския режисьор  отвежда зрителите към  любовен триъгълник между известен музикант, съпругата му и негово протеже. Мястото на действието е Ленинград, а филмът умело смесва елементи от няколко жанра - драма, комедия и мюзикъл, като ни връща назад във времето – през 80-те години в Русия, когато рок и поп сцената се развива с шеметни темпове, а влиянието на култови рок банди и артисти като Дейвид Боуи, T. Rex, Sex Pistols и The Velvet Underground е много голямо. 
Тримата герои, посветени в рока, денем приличат на обичайните хора с обикновена работа, но през нощта покоряват безприкословно единствената рок сцена в града. Сценарият е базиран на биографични моменти от живота на известния пионер на руския рок Виктор Цой. Според специалистите "Лято" е "най-дивият и ободряващ" филм в Кан-ската селекция за 2018 година – с реверанс към глем рока, изпълнен с носталгия и чувство за загуба, олицетворение на легендарния бунт срещу системата, филм, от който извират страст и музика. Творбата е изключително оригинална и във визуално отношение с почти клиповото си решение. Продукцията  участва с успех в международния конкурс на фестивала в Кан през 2018 година, но – подобно на Джафар Панахи, режисьорът нямаше възможност да го представи лично, тъй като е откровен дисидент и е поставен под домашен арест от руското правителство с обвинение в корупция.
Кирил Серебренников е роден през 1969 година в Ростов, Югоизточна Русия. Първоначално иска да учи медицина, но след това се отдава на сценичните изкуства и има впечатляваща театрална кариера. Премиерата на филмовия му дебют "Рагин" е в Карлови Вари. Телевизионният му проект "Креватни сцени" участва на фестивала в Торонто. Филмът "Студентът" печели една от престижните награди в секцията "Особен поглед" на фестивала в Кан през 2016 година.
"Лято" е от онези филми, които ни привличат в един свят, който ни е едновременно познат и свеж, като спомен и усещане за живот, който бихме могли да живеем, ако сме родени в друго десетилетие или на друг континент" - Стефани Закарек (Time). За поредна година прожекциите на "София Филм Фест" са предвидени в НДК - зала 1, кино "Люмиер", Дома на киното, кино "Одеон", Euro Cinema, зала "Славейков" на Френския културен институт, Културния център на Софийския университет "Свети Климент Охридски", кино "Влайкова", Cimena City Mall Of Sofia, Cine Grand City Center Sofia и Arena Deluxe Bulgaria Mall.  ПРОГРАМА НА СФФ

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички