Фестивал на електроакустичния авангард във Второ студио на БНР


Фестивал на електроакустичния авангард във Второ студио на БНР

3481

Радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" на БНР кани на камерен двудневен фестивал, посветен на новата електроакустична авангардна музика.

Събитието ще се проведе в камерното Второ студио на националното радио, където през последните години в рамките на "Аларма Пънк Джаз" гостуваха носителят на наградата за филмова музика в Кан Йозеф ван Висем, африканският бард Аюуне Суле, Ерик Трюфа със Зигфрид, Янка Рупкина, Иван Шопов и Авигея, американският грайндкор цигулар Джоуи Молинаро и много други ъндърграунд и мейнстрийм герои.

Събитието започва със световна премиера. Маня Ристич (Сърбия) и Мирян КолевE.U.E.R.P.I. (България), ще се представят на 28 февруари. Двамата започват своята съвместна работа дистанционно, създавайки по този начин своя първи общ албум "FurtherEast" (2018). Сътрудничеството им оформя силна, емоционално плътна и артистично изтънчена колекция от електроакустични пиеси, която в студиен вариант може да се чуе тук: https://euerpi.bandcamp.com/album/further-east

През 2019 г. дуото се среща за първи път на сцена, за да изследва звуковите пейзажи на своето съвместно въображение, разширявайки музикалната си визия от текстурната и меланхолична среда до по-експериментални подходи, развиващи се от разширени техники, деликатна електронна обработка и разпадаща се лиричност.

Маня Ристич фокусира работата си в областта на импровизационния пърформънс, записи на терен и интердисциплинарни научни изследвания. Като класически солов и камерен музикант (каквото образование е получила в Лондон), както и композитор и импровизатор, Маня музицира в Европа и САЩ, сътрудничейки си с утвърдени диригенти, мултимедийни артисти, поети, театрални и филмови режисьори. През последните няколко години е активна в областта на звуковите екологии (sonicecologies) като културен и еко-активист.
https://manjaristic.bandcamp.com/

E.U.E.R.P.I. е соловият експериментален ембиънт проект на китариста Мирян Колев от Трявна.Той е музикант и композитор, който работи в областта на електроакустичната експериментална ембиънт музика и саунд арта. На живо използва обработени китари, които преминават през софтуерни ефекти, оригинални семпли, луупове и някои други нетрадиционни инструменти. За последните години, откакто проектът E.U.E.R.P.I. е активен, той има над 100 концерта из цяла Европа и Азия в различни пространства - от интимни представления в малки арт-кафенета, през солови участия и колаборации в галерии, културни центрове, музикални клубове, фестивали на изкуствата, филми и музика до пърформанси в катедрали, в пещери, на летища... Всяко място е уникално, така че всяко изпълнение е уникално.
https://euerpi.bandcamp.com/

Главен герой на втората фестивална вечер (петък, 1 март, от 21.00 ч.) е живеещият в Тбилиси, Грузия, нюйоркски мултиинструменталист и композитор Кръстофър Манинг (алт-сакософон, гласове, кларинет, бас-кларинет, калкулатор). Той ще представи на сцената във Второ студио (за първи път у нас) отвъджанровия си проект Fotgjengeren, в който се откриват освен грузински фолклорни влияния и психеделик-джаз, още елементи от японската и корейската традиционна и авангардна музика. И не само... Като гост музикант в пърформънса ще се включи и българската цигуларка Таня Тингарова.
https://fotgjengeren.bandcamp.com

Фейсбук събитие за 28 февруари: https://www.facebook.com/events/382213155911533
Фейсбук събитие за 1 март: https://www.facebook.com/events/513525745838824

Билети онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна.
- за първата фестивална вечер (28 февруари) – 8 лв. - https://epaygo.bg/3939043919
- за втората фестивална вечер (1 март) – 8 лв. - https://epaygo.bg/6054907222
Комбиниран пропуск за двете фестивални вечери (ограничен тираж) – 15 лв. - https://epaygo.bg/1001479201
На входа преди всеки от концертите – по 10 лв.

Вратите на БНР и в двете фестивални вечери отварят в 21.00 ч. Начало – между 21.30 ч. и 21. 40 ч.

Местата в залата са само 50 и допускането на публика и за двата концерта е само от 21.00 до 21.40 ч. с оглед да не се прекъсва записът на концерта, който ще влезе в Златния фонд на "Аларма", поясняват организаторите.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички