Време за Рокендрол!


Време за Рокендрол!

3474

Най-новият филм на Борислав Колев "Рокендрол" ще открие четвъртото издание на международния кинофестивал Master Оf Art в столичното кино "Люмиер Лидл" от 18.00 ч. този четвъртък, 4 април.

90-минутната документална лента е за легендарните български рок групи от 80-те години, които се родиха в ъндърграунда и с безкомпромисните си песни и порив за свобода допринесоха за обществената промяна. Това са Ахат, Милена и Ревю, Контрол, Нова генерация, Ера, Ер малък, Кале и Хиподил, които с революционните си за 80-те и първата половина на 90-те години музика и текстове разбиха обществените клишета и се превърнаха във флагман на контракултурата в България. "Филмът е носталгичен, но в него има и много смешни неща", пояснява Колев, който освен режисьор е и сценарист.

Оператор е Пламен Герасимов. Монтаж: Мирослав Гайдошик, продуцент: "Прожектор" - Мария Ландова, с подкрепата на Националния филмов център.

Рокаджиите изпълняват във филма най-големите си хитове, спомнят си за епохата, в която тръгва техния път – как са създавали своите групи в училищата и университетите; как са репетирали по мазетата и са свирили само по купони, преди да излязат на светло. Спомнят си за опита на властта да ги опитоми, като им дава шанс за публична изява. Те грабват шанса, но не изневеряват на бунтарската си същност.

Спомнят си хилядите концерти из страната, споделят случки от турнетата – някои смешни, други със съвсем различен привкус. Музикантите разказват за еуфорията си след политическите промени в края на 1989-а, за участието си в митингите на надеждата. После за краха на мечтите, които са имали; за масовата емигрантска вълна от България към Запада в началото на 90-те, част от която са и мнозина от тях; за съдбата на българския рок в по-ново време.

Задочен диалог с някогашните си колеги води от църквата в едно селце отец Божидар – бивш член на Ахат, автор на химна на българския рок "Черната овца".

Отдадена е почит на невероятния поет и музикант Димитър Воев, който си отиде много млад от този свят. Неговият тревожен дух присъства в "Рокендрол" чрез архивите, на които е запечатан, и чрез изключителните песни, написани за групите си Кале и Нова генерация. Разказът проследява и днешното битие на част от някогашните бунтари. Ако преди три десетилетия в ъндърграунда те са имали общи идеали и цели, сега между тях има разделение – социално и мирогледно. Онова, което никога няма да ги раздели, е общата им съдба и страст – рокендрола. А в този филм има много рокендрол! Той е част от поредица на творческия тандем Борислав Колев - Мария Ландова за продуцентска къща "Прожектор", посветена на хора на изкуството и техните послания.

"Рокендрол" – музикално съдържание:

Ахат – "Черната овца"
Ахат – "Брадвата"
Ахат – "Девиз"
Ахат – "Земя на слепци"
Кале – "Епитаф"
Ревю – "Цветя от края на 80-те"
Ревю – "Чичо"
Ревю – "Ала-бала"
Милена – "Неам нерви"
Нова генерация – "Арлина"
Нова генерация – "Само двама"
Нова генерация – "Скорпионите танцуват сами"
Контрол – "Не умирахме от щастие"
Контрол – "100-150"
Контрол – "Леле, како"
Контрол – "Велика нация"
Ера – "Бюрокрация"
Ер малък – "Автобиография"
Ер малък – "Българи"
Ер малък – "Кръстопът"
Хиподил – "Хиподили"
Хиподил – "Жената"
Хиподил – "Нищо"
Хиподил – "Бате Гойко"

Следващата прожекция на филма ще е отново в рамките на същия фест зала "Европа"на Фестивалния и конгресен център - Варна от 18.00 ч. на 7 април (неделя).

Борето Колев придоби популярност сред почитателите на седмото изкуство, които са по-напред с материала,  със своята идейност, находчивост и колоритен и неочакван поглед, ярки примери за които са лентите "Стоичков", "Салто мортале", "Окото на минотавъра" и посветената Николай Иванов-ОМ продукция "Джем сешън" (награда на публиката на Master Оf Art ‘2018).

"Рокендрол" във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/2324983197536794

85 документални филма ще бъдат показани в афиша на Master Оf Art 2019 между 4 и 25 април в София, Пловдив и Варна. По повод на 30-годишнината от падането на Берлинската стена тази година година е създадена нова категория за взаимодействието между артистите и властта.

Друго нововъведение е специалната награда, която ще бъде връчена от гилдията "Критика" към Съюза на българските филмови дейци.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички