Йеронимус Бош и Бела Тар в джаза


Йеронимус Бош и Бела Тар в джаза

3391

След като през последната петилетка радиофестивалът "Аларма Пънк Джаз" представи на живо в Първо студио на БНР почти всички водещи имена на новия сръбски авангард / джаз - Eyot (неколкократно), Naked (два пъти), Fish In Oil (с и без Марк Рибо), Ritual Nova Quartet на Борис Ковач, Majamisty TriO - дойде ред и на този удивителен квартет – Hashima, чието творчество следим от самата му поява и за който е трудно да намерим аналог на Балканите.  Заветната дата е 30 май, четвъртък, а началният час на концерта – 20.00.
Името на формацията идва от изоставения японски остров Хашима (символ на индустриализацията и принудителния труд, включен през 2015 г. в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО), а сред множеството си стилистични, жанрови и отвъджанрови влияния самите музиканти посочват Стравински, Мокраняц, Уейн Шортър, съвременната импровизирана музика, рока, фолклора, европейското кино и литературата. Още дебютът "Tideland" (2015) е забелязан и оценен по достойнство от авторитетни издания като JazzTimes и JazzWise, а актуалният им албум "The Haywain" (2017), в който почетно участие има и португалската фрий-тромпетистка Сусана Сантуш Силва, влиза в класацията на New York City Jazz Record "100-те най-важни албуми в световния джаз за 2017 година".  Дискът е концептуално повлиян от творчеството на Йеронимус Бош и Бела Тар, а е записван в студиото на La Buissonne при Никола Баияр (с чието има свързваме някои ключови записи на класици на джаза като Авишай Коен, Чарли Хейдън, Ахмад Джамал, Джак ДеДжонет, Йоаким Кюн и др.). В момента Hashima подготвят за издаване и третия си студиен албум, чиято поява очакваме наесен. Българската публика ги познава от участието им на "Джаз Перелик" в Родопите отпреди няколко години. От тогава датира и приятелството им с музикантите от създадената в София френско-шотландско-българско-руска синематик-джаз формация The Bedlam Club - най-удачният в жанрово отношение избор за тукашна група, която да открие вечерта за тях.
В Hashima са Игор Мишкович (китара, композиции, гласове), Сърджан Миялкович (тенор саксофон), Александър Христич (барабани, глокеншпил) и Ваня Тодорович (контрабас).  Билети - онлайн в системата на EpayGo (генерален спонсор на събитието), на касите на EasyPay в цялата страна и в Рекламно-информационния център на БНР.  Двама от присъстващите в Първо студио на 30 май ще спечелят двоен билет за големия концерт на групата на Басеку Куяте от Мали на 6 юни в клуб Mixtape 5, организиран от "Аларма Пънк Джаз" и платформата за традиционна и нова африканска музика "АфроВизия"http://bnr.bg https://www.youtube.com/watch?v=9LV-X2lA-2A

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички