Доктор Джон блус


Доктор Джон блус

14942

Прочутият американски вокалист, професор по пиано, композитор, бендлидер и китарист Доктор Джон (Dr. John) почина на 77-годишна възраст, покосен от инфаркт в ранните часове на 6 юни, известиха световните агенции.

Новината беше огласена чрез неговия официален профил в "Туитър", където бе публикувано съобщение от близките му. Те благодарят на всички, които са били с него през житейския път и музикалната му кариера, и молят да не бъдат притеснявани. "Ню Орлийнс винаги е бил и си остана в неговото сърце", се подчертава в тъжната вест.

Артистът с истинско име Малкълм Джон Ребенак (Malcolm John Rebennack) е познат с изявите си в различни жанрове - от блуса до поп музиката и от джаза до рок-ен-рола. Един от символите на Ню Орлийнс и на създадения в Луизиана, край брега на вечната Мисисипи, стил, той е сред колосите на клавишите, популяризирали направлението не само в САЩ, но и по целия свят.

Тотално гроги съм от взиране във всякакви чарт-позиции, от имиджа на целия шоубизнес и злокобната твърдина на неговия PR, за да мисля докрай рационално... но-о-о кратка справка в СV-то ми показва, че Доктор Джон е неизменно мое персонално джипи от годините, когато нямаше диско, нямаше реге, нямаше още Здравната каса... Не ми е било необходимо да го сменям. Тъй като винаги беше на моя страна срещу грипа - телесен и емоционален. Блусменът продължи да предписва онези правилни рецепти, гарантиращи дълголетие на духа. Да ги масажира с тинктура - едновременно семпла и свръхефективна, на основа на дяволската музика - блуса и ритъм-ен-блуса, но облагородена с билковите екстрати от финяшки джаз, мускулесто буги-вуги, ню орлийнс, соул, фънк, рок, суинг, шейсетарска вуду психария... Без те да я разбишкват. Този саунд още не е прескочил срока на годност. Вярвайте, действа! Пианото и блендата на Доктора са все така баровски, изискани, ала горещи, южняшки и достатъчно страстни. Което допълнително – и винаги!, им туряше курсив сред сходните в стила, от една страна, и, от друга, ги оразличаваше от предишните албуми в дискографията му, включително и неговото последно студийно издание "Ske-Dat-De-Dat" (2016). Като, на всичкото отгоре, съхраняваше натюрела на ветерана.

С напориста брас-секция, шесткратният носител на "Грами" и горд обитател в Залата на славата на рок-ен-рола не само извая собствени шедьоври, но интерпретира не едно или две чужди парчета, проветрявайки тяхното антре (в което двата века подредиха и размирисаха не един чифт маратонки); уви ги с tongue-in-check аранжименти и със шармантния шал на нова ритмика, вадейки на светло укритите грации на много истински, но пропуснати красиви мелодии. Като за пълнолуние. Свещ, бутилка. И пепелник - за двама.

Блусът на Доктор Джон (зодия Скорпион, 21 ноември 1941 година) остана до последно все същото бохемско приключение с емоционални спадове и възходи в настроенията на типажите му. Гласът - с повишена общителност и с бленда, дръпнала толкова бърбън и надъвкан кубински тютюн, колкото Хемингуей, Фидел Кастро, Компай Сегундо, Буковски и Чърчил заедно. Също като тях нашият герой украсяваше живота си сам. Умееше и да се телепортира – физически да е на едно място, но умът и сърцето да го отведат – заедно с нас обаче – в обратна посока.

Този път Доктор Джон пое самичък нагоре, да попълни небесния бенд.

Ние оставаме да го помним тук.

Блусът вече не е за двама, а за всички.

Дълбок поклон с музика - дяволска, от най-черната. И светлина - от най-ярката, да съпроводи пътя на душата му!

Снимка: CNBC

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички