Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Първият път на Skid Row у нас! Рок-ен-рол до мозъка на костите


Първият път на Skid Row у нас! Рок-ен-рол до мозъка на костите

3904

Да, тайната на вечната младост винаги е била буквално пред очите ни - само вижте рок звездите и излъчването, което устоява на времето.

Онова, което дава пламък в очите и подчинява и зарежда тялото независимо от годините. Това нещо се нарича рок-ен-рол. То държи духа вечно млад и продължава да живее и да се радва на всеки ден така, както когато е бил на 25 години.

Skid Row е един добър нагледен пример за това. Лесно е да го кажем след като ги оглеждаме отблизо, а после ги следим как атлетично се движат по сцената над час. Те са в София за първия си концерт у нас на 7 юни. Предната вечер са минали да проверят новото място на дебютното си шоу пред родна публика – клуб Music Jam, и са се надъхали здравата. Ето ги американците - свежи, жизнени и истински, рок-ен-рол хлапета в средата на 50-те. Издайнически татуировки, правени преди вероятно 30 години, са онзи детайл, които добре говори, че са в играта от десетилетия. Рано петъчната сутрин са на линия за две директни радиоинтервюта на живо и са в страхотно настроение - и в студиото на "Дарик", и в това на Z-Rock. Поела съм ангажимент към организаторите от EventEase за превод в ефир. Уверявам ви от първо лице, единствено число, че американците са симпатяги.

Събитието започва точно по график, хората са имали един час от отварянето на вратите да се настанят в добре климатизираната зала и в 20.00 ч. Dreg Starz започват своя сет. Тези момчета не е като да не са стъпвали на големи сцени, но сега сякаш са по-надъхани от всеки друг път, в който съм ги гледала на живо. И вие сте ги виждали - това са бившите Alley Sin, които концертираха активно. Това всъщност са и музикантите от Eufobia, минус един. Някои казват, че маниерничат малко повече, обаче това е част от техния артистизъм. Звучат много добре и публиката, макар и мързеливо, си тактува в крак с ритъма. Dreg Starz е банда с маркетинг нюх, промоутира се добре и стига до феновете. Все още няма албум, но пък вече е с хит - "Children Of The Night", към който има и официално видео. "Swinging Bottles" също е клипирана. Момчетата ги свирят, разбира се, както и "наследената" от Alley Sin тупалка "Shut Up Bitch"... Мениджърът на Skid Row е спечелен още по време на саундчека и е доволен от избора на съпорт банда. Ние - също.

След 30 минутно пренареждане на сцената, там скоро ще се качат самите Skid Row. Шоуто ни среща с легендарните музиканти и основни двигатели в бандата Rachel Bolan – басист и Scotti Hill – китара – и двамата оригинални членове от 80-те. Тук е и Ryan Cook, замесващ китариста Dave "The Snake" Sabo. Cook също не е случаен- работил е с Ace Frehley... Ето го и новия вокалист ZP Theart, който се присъедини към групата през 2016 г. и когото познаваме от Dragonforce. А на барабаните е Rob Hammersmith, в бандата от 9 години.
Отварят с едноименното парче от втория си албум "Slave Тo Тhe Grind"  (Atlantic, 1991). Трябва да видите тези лица и от двете страни пред и на сцената – грейват. Следвата "Sweet Little Sister" и "Big Guns" – и двете от дебюта "Skid Row" (Atlantic, 1989). Именно той изстреля групата в звездна орбита. Серията от това емблематично издание продължава с една от най-популярните балади в рока изобщо - "18 Аnd Life". И един от нейните композитори е тук – Bolan. Иначе е дело на тандема Bolan/Sabo. Публиката почти надвиква ZP, можеш да видиш как това, че присъстващите са пощурели, изпълва музикантите. Кеф и блаженство се изписват върху лицата им. Идва ред на "Piece of Me", също композирана от Bolan.

В хитовия сетлист има и изненади, за които гостите са ни предупредили сутринта по радиото. Ще свирят парче, което досега не са свирили на живо. Това е "Ghost" от "Thickskin"(SPV/Steamhammer, 2003), където пее Johnny Solinger, застъпил на мястото на оригиналния фронтмен Sebastian Bach. Сетне - разчупващ динамиката кавър на Ramones, които Bolan толкова много харесва. Тук той ще изпълни и вокалите в "Psycho Therapy". Приема се добре... А публиката изобщо не подозира какво я очаква веднага след това. Поредната знакова на Skid Row песен – "I Remember You", пак от пробивния дебют... Хайде отново нещо от "Slave Тo Тhe Grind" - "Monkey Business". Музикантите се заиграват с инструментите си - сола, закачки с публика и нажежаване на обстановката... и обратно към първата тава с "Makin' А Mess". Има лека пауза и се връщат за още три парчета. Знаменитият сингъл "Youth Gone Wild" от това култово издание, чиято премиера се състоя през 1989 година, ще е последен и ще е точно толкова силен ритник както всяка друга песен от този така добре подбран и балансиран сет. Звукът е супер, светлинното шоу - феноменално, както се изразява озвучителят на американците. Публиката шумно щастливее.

И, ако позволите една вметка, именно феновете на вече едноличния търговец Sebastian Bach и в частност тези, които повтарят (може би сляпо), че без него групата не я бива, би било готино да я видят със ZP на фронта и тогава да си говорим. Или поне да изчакат да излезе записа с него - последната част от трилогията "United World Rebellion", над която работят в момента, и се надяват да издадат до края на годината.

Трябва да ти е стъпил слон на ушите, за да не признаваш колко яко звучат Skid Row и в този състав, и към година 2019-та. Рок-ен-рол до мозъка на костите си и чисто и просто ще изглеждаш смешен, ако наричаш музиката им вехта, а самите тях старчета...

И не забравяй: докато тече рок-ен-рол във вените, ти имаш и младостта на своя страна.

Снимки на Албена Цолова-Бета - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички