Първият път на Skid Row у нас! Рок-ен-рол до мозъка на костите


Първият път на Skid Row у нас! Рок-ен-рол до мозъка на костите

3892

Да, тайната на вечната младост винаги е била буквално пред очите ни - само вижте рок звездите и излъчването, което устоява на времето.

Онова, което дава пламък в очите и подчинява и зарежда тялото независимо от годините. Това нещо се нарича рок-ен-рол. То държи духа вечно млад и продължава да живее и да се радва на всеки ден така, както когато е бил на 25 години.

Skid Row е един добър нагледен пример за това. Лесно е да го кажем след като ги оглеждаме отблизо, а после ги следим как атлетично се движат по сцената над час. Те са в София за първия си концерт у нас на 7 юни. Предната вечер са минали да проверят новото място на дебютното си шоу пред родна публика – клуб Music Jam, и са се надъхали здравата. Ето ги американците - свежи, жизнени и истински, рок-ен-рол хлапета в средата на 50-те. Издайнически татуировки, правени преди вероятно 30 години, са онзи детайл, които добре говори, че са в играта от десетилетия. Рано петъчната сутрин са на линия за две директни радиоинтервюта на живо и са в страхотно настроение - и в студиото на "Дарик", и в това на Z-Rock. Поела съм ангажимент към организаторите от EventEase за превод в ефир. Уверявам ви от първо лице, единствено число, че американците са симпатяги.

Събитието започва точно по график, хората са имали един час от отварянето на вратите да се настанят в добре климатизираната зала и в 20.00 ч. Dreg Starz започват своя сет. Тези момчета не е като да не са стъпвали на големи сцени, но сега сякаш са по-надъхани от всеки друг път, в който съм ги гледала на живо. И вие сте ги виждали - това са бившите Alley Sin, които концертираха активно. Това всъщност са и музикантите от Eufobia, минус един. Някои казват, че маниерничат малко повече, обаче това е част от техния артистизъм. Звучат много добре и публиката, макар и мързеливо, си тактува в крак с ритъма. Dreg Starz е банда с маркетинг нюх, промоутира се добре и стига до феновете. Все още няма албум, но пък вече е с хит - "Children Of The Night", към който има и официално видео. "Swinging Bottles" също е клипирана. Момчетата ги свирят, разбира се, както и "наследената" от Alley Sin тупалка "Shut Up Bitch"... Мениджърът на Skid Row е спечелен още по време на саундчека и е доволен от избора на съпорт банда. Ние - също.

След 30 минутно пренареждане на сцената, там скоро ще се качат самите Skid Row. Шоуто ни среща с легендарните музиканти и основни двигатели в бандата Rachel Bolan – басист и Scotti Hill – китара – и двамата оригинални членове от 80-те. Тук е и Ryan Cook, замесващ китариста Dave "The Snake" Sabo. Cook също не е случаен- работил е с Ace Frehley... Ето го и новия вокалист ZP Theart, който се присъедини към групата през 2016 г. и когото познаваме от Dragonforce. А на барабаните е Rob Hammersmith, в бандата от 9 години.
Отварят с едноименното парче от втория си албум "Slave Тo Тhe Grind"  (Atlantic, 1991). Трябва да видите тези лица и от двете страни пред и на сцената – грейват. Следвата "Sweet Little Sister" и "Big Guns" – и двете от дебюта "Skid Row" (Atlantic, 1989). Именно той изстреля групата в звездна орбита. Серията от това емблематично издание продължава с една от най-популярните балади в рока изобщо - "18 Аnd Life". И един от нейните композитори е тук – Bolan. Иначе е дело на тандема Bolan/Sabo. Публиката почти надвиква ZP, можеш да видиш как това, че присъстващите са пощурели, изпълва музикантите. Кеф и блаженство се изписват върху лицата им. Идва ред на "Piece of Me", също композирана от Bolan.

В хитовия сетлист има и изненади, за които гостите са ни предупредили сутринта по радиото. Ще свирят парче, което досега не са свирили на живо. Това е "Ghost" от "Thickskin"(SPV/Steamhammer, 2003), където пее Johnny Solinger, застъпил на мястото на оригиналния фронтмен Sebastian Bach. Сетне - разчупващ динамиката кавър на Ramones, които Bolan толкова много харесва. Тук той ще изпълни и вокалите в "Psycho Therapy". Приема се добре... А публиката изобщо не подозира какво я очаква веднага след това. Поредната знакова на Skid Row песен – "I Remember You", пак от пробивния дебют... Хайде отново нещо от "Slave Тo Тhe Grind" - "Monkey Business". Музикантите се заиграват с инструментите си - сола, закачки с публика и нажежаване на обстановката... и обратно към първата тава с "Makin' А Mess". Има лека пауза и се връщат за още три парчета. Знаменитият сингъл "Youth Gone Wild" от това култово издание, чиято премиера се състоя през 1989 година, ще е последен и ще е точно толкова силен ритник както всяка друга песен от този така добре подбран и балансиран сет. Звукът е супер, светлинното шоу - феноменално, както се изразява озвучителят на американците. Публиката шумно щастливее.

И, ако позволите една вметка, именно феновете на вече едноличния търговец Sebastian Bach и в частност тези, които повтарят (може би сляпо), че без него групата не я бива, би било готино да я видят със ZP на фронта и тогава да си говорим. Или поне да изчакат да излезе записа с него - последната част от трилогията "United World Rebellion", над която работят в момента, и се надяват да издадат до края на годината.

Трябва да ти е стъпил слон на ушите, за да не признаваш колко яко звучат Skid Row и в този състав, и към година 2019-та. Рок-ен-рол до мозъка на костите си и чисто и просто ще изглеждаш смешен, ако наричаш музиката им вехта, а самите тях старчета...

И не забравяй: докато тече рок-ен-рол във вените, ти имаш и младостта на своя страна.

Снимки на Албена Цолова-Бета - в секцията "Галерия"

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички