Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Часове до концерта на известната джаз и госпъл певица Лиз Райт


Часове до концерта на известната джаз и госпъл певица Лиз Райт

3409

Както MySound.bg вече оповести, Лиз Райт - един от утвърдените и най-интересни гласове на съвременния джаз и госпъл, пристига в България за специален съвместен концерт с оркестъра на опера Пловдив в Античния театър от 21.00 ч. на 16 юли. Гостуването на американката у нас е  част от специалния ѝ проект, който включва нейни песни, изпълнени съвместно с едни от най-добрите оркестри в Европа. Лиз Райт пристига веднага след участието си на един от най-престижните джаз фестивали на Стария континент North Sea Jazz Festival. Създаден през 1976 г., холандският NSJF е най-големият джаз фестивал, който се провежда на закрито, в света. Концертът ѝ в Ротердам ще бъде заедно с носителя на "Грами" Metropole Orkest – един от старите мултижанрови състави (между симфоничен оркестър и биг бенд).
Изявата на вокалистката в рамките на фестивалната платформа Opera Open ще последва същата хибридност и подход – редом със симфоничните музиканти, ще застанат и джаз артистите. На концерта в Пловдив Лиз Райт ще пее заедно с оркестъра на Опера Пловдив, а диригент ще бъде възпитаникът на Бостънския  университетКонстантин Добройков. Към тях ще се присъедини дългогодишният ѝ сценичен партньор – пианистът Кени Банкс, а на сцената в Античния театър ще ги придружат и трима от най-добрите български джазмени: Димитър Семов (барабани), Михаил Иванов (контрабас), Николай Карагеоргиев (китари).
Лиз Райт е родена в малък град в щата Джорджия. Започва да пее и свири на пиано в местната църква още като дете. Тя е силно привлечена от блуса, джаза и госпъла. Учи в престижни университети в Атланта, Ню Йорк и Ванкувър. През 2003 г. издава първия си самостоятелен албум "Salt", достигнал до втора позиция в класацията на "Билборд". Следват още четири диска, които се приемат с огромен интерес от публиката. Последната ѝ продукция – "Grаce" (2017), е считана за най-зрялата в нейната кариера до този момент.
Лиз Райт работи с някои от най-важните съвременни вокалисти като Грегъри Портър, Раул Мидон, Даян Рийвс, Анджелик Киджо и други. Музиката ѝ, често вдъхновена от историята, носи силен политически и социален заряд. 
Проектът Opera Open на Държавната опера Пловдив, е акцент в програмата на ПловдивЕвропейска столица на културата 2019. Оpera Open е събитие, отворено към различни творчески провокации. Програмата му разширява жанрово и стилистично художествените граници на оперното изкуство.
От лятото на 2014 година сэестивалната платформа реализира мащабна програма със спектакли в Античния театър – премиерни заглавия, копродукции и мултижанрови проекти, които се провеждат с активно международно партньорство и привличат  чуждестранни и български артисти, работещи на големите европейски и световни сцени.
Билети за първия концерт на Лиз Райт в България - на касата на Държавната опера Пловдив и в мрежата на Еventim.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички