Нов скандал около възраждането на Златният Орфей


Нов скандал около възраждането на Златният Орфей

3400

Курортният комплекс Слънчев бряг се разглежда като възможност за развитие на конгресния туризъм в крилата на сезона, но и като евентуално възраждане на популярния фестивал "Златният Орфей".

"Слънчев бряг и "Златният Орфей" винаги са вървели заедно, ние имаме желание и дух да го възстановим поне в малка част, но има трудности, свързани с мястото на провеждането. "Златният Орфей" вървеше в Летен театър, който сега го няма, но може да бъде възстановен", каза изпълнителният директор на Слънчев бряг АД Златко Димитров, цитиран от "Виа Понтика".

"По-високият спад на ранните записвания от януари е значително стопен и се очаква да достигнем нивата на международните туристи от миналата година. Към момента спадът по големите курорти е 1-2%, като има 50% ръст на туристи от Украйна, 19% - Великобритания, 19% - Франция, 12% - Чехия и Полша и 10 % - Израел", посочи министърът на туризма Николина Ангелкова, допълвайки, че една от възможностите за възстановка на прочутия музикален конкурс е бъдещият конгресен център, който ще се изгражда в Слънчев бряг чрез публично-частно партньорство.

"Притежател на марката на събитието е община Несебър - и това е единствената институция, която може да организира и проведе събитието", оповести от своя страна кметът на града Николай Димитров, според когото общината е спечелила всички дела и лиценза за провеждане на конкурса. "Спечелихме всички дела с тези организации и фондации, които имаха претенции към фестивала. Няма да пренебрегнем обаче никой, който през годините е работил за провеждането на "Златният Орфей", в това число и фондация "Генко Генов", увери Димитров, който дори започнал да "води разговори по темата с определени администрации", но с идеята фестът да е с друг формат. И на построен в Несебър театър. Той смята, че началото на реновираното събитие е възможно да бъде поставено още догодина.

"Никой не ми се е обаждал. От медиите научих за изявленията на кмета на Несебър. Не съм сигурна, че този човек е наясно със ситуацията и не знам точно какво иска да възроди. Моята гореща молба обаче е нека никой не очерня и не залива с кал легендарната марка "Златният Орфей", която моят покоен съпруг Генко Генов създаде с такава любов", заяви пред Lupa.bg  Дариана Генова - вдовицата на изтъкнатия музиколог и председател на фондация "Златният Орфей". "Истинският знак на "Златният Орфей", аз като председател на фондацията и като наследник на Генко Генов, съм го дала на БНТ. Защото БНТ е свързана с организирането на конкурса. И желанието на моя съпруг бе фестивалът да продължи да се прави съвместно с националната телевизия", сподели още Генова.

За възраждането на феста се говори от 4 години. Последното му издание е през 1999-та, като няколко пъти бяха предприемани неуспешни опити да бъде възстановен.

Международният фестивал на българската забавна песен възниква като конкурс на песни за морето през 1965 година. Провеждан е в бар-вариетето на комплекса Слънчев бряг. От 1967 г. носи името "Златният Орфей" и включва международен конкурс за вокални изпълнители и конкурс за нови български естрадни песни. Събитието е между най-известните и реномирани европейски фестивали за популярна музика. Многократно е удостояван с дипломи и награди от международната асоциация на музикалните фестивали FIDOF ("Оскар" през 1980 г.) На Генко Генов принадлежи заслугата за реконструирането на лятното кино в Слънчев бряг в летен театър, който от 1969 г. е сцена на събитието.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички