Нео-прогресивът като съпротива


Нео-прогресивът като съпротива

2873

Британската нео-прогресив рок група IQ не е от най-популярните у нас, но тя отдавна завоюва на световната сцена репутацията на една от най-ярките в стила си.

Мнозина виждат в нейно лице продължител на традициите на Genesis от периода с Peter Gabriel и на Marillion с певеца Fish. Сред характерните черти за тази формация е забележителното постоянство в отстояване качеството на собствената ѝ музика в продължение на 38 години.

Така е и сега, след издаването миналия месец на нейния 12-и студиен албум. "Resistance" ("Съпротива") е на два компактдиска в добре познатата ни стилистика и ето какво споделят в интервю двама от музикантите.

Китаристът Mike Holmes, основен автор на музиката: "Когато работехме върху предишния ни албум "The Road Of Bones" ("Пътят на костите", 2014) имахме доста материал, който не ни се искаше да изоставим. Затова продължихме работата върху него и го издадохме като бонус диск към албума. Другояче стана с "Resistance": тук всичко вървеше много последователно от самото начало и колкото повече разработвахме песните, толкова по-трудно ставаше да решим какво да поставим в "главния албум" и какво не. В един момент решихме, че това трябва да е двоен албум, няма да е строго концептуален, но в който песните са тематично свързани, като на мен най-силно въздействие ми оказа плашещата история за изменението на климата".

Певецът Peter Nicholls, автор на текстовете: "Общото в тематиката на стиховете е времето, в което живеем. Те са израз на този етап от живота ми, в който съм в момента, и това е червената нишка през всички песни. Ако се заслушате в текстовете и музиката, ще доловите желанието ни за съпротива, дори за бунт, но също така и усещането, че понякога сме твърде безпомощни и безсилни от начина, по който се развива светът, а нямаме властта да променим нещата. Заглавието "Съпротива" се отнася до изживяната от мен дълбока интроспекция, при която наблюдавах съзнанието си, за да намеря сили да се разбунтувам срещу убийствени за мен обстоятелства. Става дума за реални събития от живота ми през последните години, когато имах някои лоши преживявания и в един момент стигнах до точката, в която си казах: Стига! Време е да отвърна на удара!"

Албумът "Resistance" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 16 ноември, след новините от 21.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички