Шумна нощ с Chronosphere, Hellrider и Dark Soul Architects


Шумна нощ с Chronosphere, Hellrider и Dark Soul Architects

3037

Всяка група има правото да мечтае, а защо не и шанса да бъде например следващата Metallica.

Няма да стане обаче само с мечтаене, трябва си и работа, и късмет. Плюс свирене, ама много и редовно. Трябва постоянство. Постоянството е нещо, което момчетата от Chronosphere определено притежават. Имат също хъс, усет и идея как се правят нещата. Помните ли времето, когато ги наричахме "младите гръцки траш метъл надежди"? То беше преди около 10 години. Сега вече имат зад гърба си осъществени ред турнета с големи банди, свирене на големите фестивали Metaldays и Wacken Open Air...

Българската публика се среща с бандата за еди-си-кой пореден път на 27 декември, петък, в столичния клуб Live & Loud. Групата си има фен база у нас, печелена един по един, концерт след концерт тук. Да, обаче: едно е, че хората са извън града - слели са си поредицата почивни дни с отпуски, и второ - вкъщи няма кой да довърши коледните трапези, а така ли се оставя кисело зеле.

Шепа хора, разпръснати из клуба пивват кротко бира на фона на семейната метъл формация Dark Soul Architects. Джемват си и ни разправят нещо от сорта, че сме умряла публика, но дано не очакват с това приветствие да ни съживят. Hellrider раздвижват малко ситуацията, фронтменът Мартин е ентусиаст. И това - знаете,  е заразно. Надлежно ни осведомява, че любимият ни Антон отсъства и това на сцената, с нарамена бас китара, не е той, а инж. Видев. Важи. Жулят техния си метъл, а числеността на публиката като че ли остава непроменена. Поне засега, после наоколо ще останат по-малко, защото повечето от музикантите, изявили се досега на тази сцена същата вечер, ще си затръгват. Нищо. Тогава пък тези, които ще дочакат сета на гърцитетърпеливо, ще бъдат възнаградени. Ще са подгрели и ще са отпред, пред сцената, че пого ще има. И куфня.

И така, време е за хроносферите. Наистина не мога да кажа това кой поред концерт на бандата у нас ще е, не ги броя. Просто отивам винаги, когато свирят тук. Помня първия път през 2014 г. – бяха с Rotting Christ и предизвикваха странни погледи от тълпата около и в R.B.F. с екстравагантното си хрумване да носят като униформа прилепнали яркочервени панталони. То си им остана запазена марка и до днес. Сега са с променен състав. Китаристът Kostas, с когото заедно през 2009-а Spyros сформира групата Homo Sapiens, вече не е с тях – "откраднаха" го за концертен музикант в Rotting Christ. Странно се завъртяха нещата, нали. И не за това, че подадената ръка от Sakis в крайна сметка върши добра работа, а за това, че именно Rotting е новото поле за изява на младока. Инак най-очевиден пример за магията на Sakis и Rotting и късметът на бандите, които вземат на турне, това са Suicidal Angels, които именно благодарение на Rotting също гледахме дебютно в България, през... пригответе се да припаднете как лети времето... през 2007 година.

Връщам се в Live & Loud при Chronosphere. Сега освен нови членове в лицето на Stamatis – китари и още един Spyros под псевдонима Thunders – бас, имат и ново издание от 2019г., състоящо се две парчета и подсказващо новата насока с по-рок-ен-рол звучене.

Числото на посетителите не е на каквото са се надявали гърците, но лидерът Spyros Lafias търси пропуска в собствения си лагер, без да е сърдит. "Групата има силата да накара хората да се връщат на нейните концерти. Само групата. И ако това не става, значи групата греши някъде...", споделя ми Spyros, докато му обяснявам колко уважавам усърдието му...  

Какво пък, такива срещи също са ценни - интимни, топли, в приятелски кръг и без "случайни минувачи". В Live & Loud сме като на купон у дома. Харизматичният Spyros и момчетата представят енергично шоу. И, колкото и да е зъл изразът "разхождат ни из дискографията си", тъкмо това правят, като превес имат песните от албума от 2017-а "Red n' Roll", следван от "Envirusment" (2012), и само едно парче - "Brutal Decay", от "Embracing Oblivion" – втория им диск от 2014 година. Днес не са олдскуул траш, както в началото. По-насетне саундът им бе определян като ню уейв ъф траш метъл, а сега са забъркали собствен микс от стилове. Че и име са му дали: Red ‘N’ Roll.

Най-голямата въртележка май става на "Picking Up My Pieces" – вероятно се сещате -  песента с клипа, а веселбата завършва с кавър на "Ace Оf Spades" на Motörhead. Всички уважаваме и аплодираме...

Защото пред метъла всички сме равни.

Сетлист на Chronosphere:

Before It's Gone
Envirusment
Warriors
Picking Up My Pieces
Genetically Determined
Brutal Decay
War Infection
Ace Of Spades (кавър на Motörhead)

Снимка: Николас Петрас

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички