На хоризонта: нов албум от Фанданго


На хоризонта: нов албум от Фанданго

4776

"Като птиците" е работното заглавие на следващия проект в дискографията на обичаната група Фанданго.

"Това е стилово най-разнообразният ни и шарен албум", сподели за MySound.bg фронтменът Христо Стефанов. Музикантите са на финалната права преди издаването на новия материал, чиято премиера се налага да бъде отложена заради коронавирусната пандемия, но все пак се очаква тази година.

"Записите са почти готови, предстои само мастерингът на две-три парчета", поясни рокаджията, който кара карантината у дома заедно със съпругата си Силвия Миленова, известна и само като Силви Милен. Въпреки всичко, макар и рядко, певецът отскача до студиото за някои довършителни дейности. "Непрекъснато имам идея, която ми се върти в главата", признава с усмивка той. В момента парчето "Като птиците" е в чарта БНР Топ 20 по програма "Хоризонт" на БНР.

Четвъртият студиен албум на Фанданго ще съдържа 13 песни, десет от които изцяло нови. "Има парчета не само на български, но на английски, а някои и в два варианта - реверанс към нашите многобройни приятели, които не са българи", обясни Стефанов. Освен че пее и свири на бас китара, той е автор на музиката и на текстовете. Силви гостува в баладата "Пътувам", реализирана от Фанданго през 2015 година, и представена в афиша на конкурса "Бургас и морето", която ще влезе в актуалния проект. През 2016 г. тя стана "Песен на април" в несъществуващата вече годишна класация 7 в 11 на програма "Христо Ботев" по БНР. Отделно, Силви и Христо се изявиха дуетно в съвсем новата композиция "Надежда", дело на Доно Цветков.

Задаващият се албум обещава изненади с българска народна песен в интригуващ аранжимент и с парче на историческа тематика. "Нарича се "Атила" и е с по-твърдо звучене", каза фронтменът. С новото издание ще бъде отбелязана 20-годишнината от пробивния дебют на бандата. Дискът, който е първият с нов материал от "Както преди" (2014), е записан в изцяло обновен състав, подвизаващ се във Варна. Към днешна дата във Фанданго са Христо Стефанов - вокал, бас китара (трети от ляво на дясно), Симеон Попов - барабани (вляво) и китаристите/вокалисти Йордан Йорданов и Детелин Йосифов.

Христо Стефанов - придобил популярност от бургаските банди Дъга и Сънрайз, основава Фанданго в Бургас през 1998 година. Другите в групата са Георги Русев (бас), Росен Сеновски (китара), Атанас Миларов (барабани) и Светослав Михайлов (соло вокал, пиано, кларнет, китара). Първият и едноименен албум на квинтета излиза през 2000 г. и носи на своите създатели награда за дебют на музикалните награди на "Форте Българският Топ 50" през 2001 г. Един от безспорните хитове на групата е "Миг от приказка" по текст на Иван Ненков. Парчето остава рекордно седем седмици под № 1 в "Българския Топ 50". Вторият диск на състава "Земен ангел" (2002) съдържа 10 песни плюс ремикс на пилотния сингъл "Ваканция".

Както MySound.bg писа, рокаджиите пуснаха "Както преди" след 10-годишно затишие през март 2014 година. Изданието попадна сред номинациите в категорията "БГ албум" на Годишните музикални награди на БГ радио 2015.

"Миг от приказка" влезе в учебниците по музика за 9 клас през 2018 година.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички