Jazz FM сцена на Фестивала на спомените в Бела речка


Jazz FM сцена на Фестивала на спомените в Бела речка

3430

В навечерието на Деня на славянската писменост, българската просвета и култура Jazz FM радио става сцена на провеждащия се тази година виртуално "Фестивал на спомените" (GoatMilk) в село Горна Бела речка.

В специално издание на предаването за музика на живо "Джаз емоции" радиото ще излъчи в ефир и на Фейсбук профила си първия концерт на певицата Милена Караджова от 2016 г. насам. В събитие, инициирано от радиото и екипа на фестивала, Милена ще възобнови самостоятелната си кариера именно на местата, където дебютира – в ефира на Jazz FM и в читалището на балканското селце. Снимките и записите на място бяха направени през изминалия уикенд, а през тази седмица в София ще се осъществи основният концерт под съпровода на гъдуларката Христина Белева, китариста Петър Миланов и перкусиониста Петър ЙордановБъни.

Преди близо пет години Милена Караджова прекрати самостоятелната си кариера, но като част от спектакли на Камен Донев и като специален гост в проекти на Братя Владигерови и други музиканти продължи да се среща с публиката в страната и в чужбина. През цялото време тя остана и преподавател в началния курс в частно училище в София. На многократните призиви на почитатели да поднови участията и записите си Милена отговаря със специален концерт, който ще бъде записан в Горна Бела речка и София и разпространен в платформите на радиото и фестивала, като част от виртуалното издание на GoatMilk. Събитието е и значима подкрепа за творците, които през месеците на извънредно положение останаха без сцени за изява.

Организиран от "Фондация за нова култура", "Фестивалът на спомените" вече 17-а година традиционно се провежда в дните около 24 май в село Горна Бела речка. Събитието събира местни хора, изследователи, гости от България и различни страни – хора, които се интересуват от миналото и от начините, по които личните преживявания ни изграждат като личности. Основната тема е представена чрез различни изкуства – музика, литература, кино, театър – и се дискутира чрез изложби, намеси в средата и работилници в зелената прегръдка на Врачанския Балкан. Тази година фестивалът ще се проведе виртуално, а в Бела речка на събитието за първи път ще има само местни хора. Всички останали ще се включат чрез Фейсбук страницата на феста. Партньорството между медията и феста е традиционно – неведнъж там е пяла водещата от Jazz FM Мирослава Кацарова, а участници във форума са гостували в ефира.

Записите на място в Горна Бела речка бяха осъществени през изминалия уикенд. Милена Караджова изпълни песен и стихотворение на Мила Велчева пред сцената на своя дебют. Специално за радиото интервю даде  организаторът на фестивала Мариана Асенова, която разказа за лечебната сила на GoatMilk. Мнението на местните жители беше споделено от Сийка Петрова. Тя разказа за оживлението, което фестивалът внася в живота на селцето. Песента на Милена Караджова в аудио- и видеовариант е вече в ефира на радиото, на сайта му и в социалните мрежи.

Музиката на Милена Караджова за първи път прозвуча в българския ефир по Jazz FM радио през 2008 г., когато тя издаде албума "Пробуждане" заедно с квартета на китариста Веселин Койчев. През следващата пролет тя изнесе първи концет в Горна Бела речка и бе посрещната с любов от местните жители и фестивалните гости. Софийският дебют на Милена Караджова бе иницииран от Jazz FM и се проведе в Sofia Live Club по-късно същата година. През 2010 г. певицата записа "Помежду" с Румен ТосковРупето, Веселин ВеселиновЕко и Христо Йоцов, а през 2011 година издаде трети албум – "На среде земя" с китариста Асен Маринов и кавалджията Християн Георгиев и със специални гости Любомир Ников – виолончело, и Петър ЙордановБъни – тъпан и тарамбука. През цялото време хиляди се наслаждаваха на нейните концерти в България и по света. Преди соловите си изяви тя продуцира албума "Люлчени песни", изпят от Васил Петров.

Докато в събота вечер предаването се излъчва по радиото, видеовариант ще тече на сайта на Jazz FM и в профилите на радиото и фестивала в социалните мрежи. Онлайн на www.jazzfm.bg посетителите ще могат да се върнат и към предишни преживявания в Бела речка чрез богата фотогалерия. Това е поредният кросмедиен и мултиплатформен проект на Jazz FM. През изминалите месеци бяха представени филми за Мирослав Иванов, Спектрум и Петър ЙордановБъни.

Същевременно радиото продължава да бъде създател на уникално съдържание, което сплотява общности и развива публичната среда.

Снимка: Jazz FM

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички