Отбелязваме Деня на фолклора на 22 юни


Отбелязваме Деня на фолклора на 22 юни

2981

Изпълнители от сектора на свободните артисти в българската култура ще отбележат Деня на българския фолклор - 22 юни, с концерт-спектакъла "Време за фолклор" на откритата сцена "Платформа А6" до НДК.

Участници в празничното събитие ще бъдат ансамбъл Чинари, Димитър Туджаров-Шкумбата, Стоян ЯнкуловСтунджи, група Етнотикс, трио Булгарина, Националното училище за танцово изкуство – гр. София и Чинари Дръмс. Заглавието на спектакъла, който започва в 20.00 ч., илюстрира завръщането на българите към корените – тенденция, която все по-ясно се откроява през последните години. На сцената ни очаква фолклорна приказка, в която всеки от присъстващите ще потъне дълбоко, за да се възроди отново. "Това е мостът между миналото и настоящето, както и надеждата, че ще продължи да ни има", смятат артистите, които се включват в концерта. Месеци след началото на пандемията и поетапното разпускане на ограничителните мерки желанието на хората да бъдат отново заедно, обединени от българския дух и традиции е по-силно от всякога. "Ще гарантираме сигурността на хората и ще спазим всички противоепидемични мерки", категоричен е ръководителят на Чинари Асен Павлов.

Във време, в което изкуството и културата доказват силата си, фолклорът е този, който обединява и сплотява, а хуморът вдига духа. Затова и едни от най-успешните артисти в областта на българския фолклор обединяват сили с известния комик Димитър Туджаров-Шкумбата и виртуозния Стоян Янкулов-Стунджи именно на 22 юни. Хиляди хора и институции, в това число и Министерството на културата, подкрепиха през 2019 г. идеята на Чинари денят на лятното слънцестоене – изключително важен в календара на старите българи, да се превърне в официален празник на българския фолклор. "22 юни е един предел на годината - средата на годината. Имайки предвид и лятното слънцестоене, което старите българи изключително много са почитали. Имайки предвид и точно тази седмица преди Еньовден, която е известна със своята магичност и тайнственост. Също така съотношението между деня и нощта е в една крайност и след това всичко тръгва в обратна посока", обяснява избора на Деня на българския фолклор художественият ръководител на ансамбъл Чинари и инициатор на идеята Асен Павлов. Всички артисти, които ще излязат на сцената, очакват много позитивна енергия и емоции на предстоящия концерт с феерия от ритми, музика и танци, която ще поднесат на публиката.

Момчетата от Чинари Дръмс заедно със Стоян Янкулов Стунджи готвят невероятно дръм шоу, а ансамбъл Чинари и Националното училище за танцово изкуство ще завладеят пространството с темпераментни танци от всички фолклорни области на България.

Билети по 20 лева - в мрежата на "Тикетпортал".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички