Майсторски клас почита паметта на Милчо Левиев


Майсторски клас почита паметта на Милчо Левиев

3620

Нов български университет почита паметта на световноизвестния джазмен, пианист и композитор Милчо Левиевс Майсторски клас по поп и джаз пеене на Вики Алмазиду (на снимката) от 2 до 13 юли.

Както MySound.bg съобщи, маестро Левиев ни напусна през октомври миналата година и остави след себе си огромно наследство от невероятни изпълнения и композиции. Той и Вики Алмазиду провеждаха ежегоден майсторски клас в Нов български университет в продължение на много години. Майсторският клас на Алмазиду и Левиев е създаден от професор Богдан Богданов, създател на НБУ, и д-р Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ. През годините е създаден и фонд, който подкрепя най-добрите участници в майсторските класове.

Прослушването на всички поп и джаз певци тази година ще се проведе в Нов български университет на 2 юли. Кандидатите трябва да подготвят народна или етно песен, джаз стандарт и пиеса по избор. Специален гост музикант и преподавател в тазгодишното издание на майсторския клас ще бъде известната българска актриса и певица Милица Гладнишка. В рамките на майсторския клас Вики Алмазиду и Милица Гладнишка ще проведат индивидуални уроци с всеки един от избраните участници. Последните репетиции от майсторския клас ще бъдат съпроводени с джаз бенд, съставен от известни български джаз музиканти, участвали в предишни майсторски класове на Левиев и Алмазиду, сред които: Велислав Стоянов, (тромбон), Юлиан Янев (пиано), Тодор Бакърджиев (тромпет), Виктория Кирилова (бас), Исак Бенбасат (ударни инструменти), Александър Михайлов (саксофон и кавал), Александър Васев (пиано) и други.

Вики Алмазиду е вокален феномен на Балканите. Получила своето музикално образование в Държавната музикална академия в София, университета "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново и Академията по музикално и танцово изкуство в Пловдив. Джазът, който е трудно мислим без импровизацията, развива у Вики усет и вкус към синкретизъм. Изключителната ѝ топлота и отдаденост съвсем естествено я довеждат до преподаването. Вики Алмазиду създава първия клас по джаз пеене в Гърция преди 35 години към "Съвременна консерватория" в Солун, където и живее. В житейски и професионален план, от 2002 г., Вики се свързва със световноизвестния български джазмен Милчо Левиев. Плод на тяхната връзка са фестивали, концерти, албуми и майсторски класове. Вики Алмазиду е работила и записвала с Милчо Левиев, Били Кобъм, Питър Ърскин, Глен Ферис, Аирто Морейра, Чико Фрийман, Крейг Бейли, Грегори Симадопулос, Дейвид Мъри, Йотис Кьорцоглу, Валери Костов, Олег Чали, Антони Дончев, Теодосий Спасов, Петър Салчев, Франсиско Мела, Лакис Цимкас, Макис Стефанидис, Г. Контрафурис, Г. Икономидис, А. Спанидис, Д. Каландцис, Велислав Стоянов, Михайл Йосифов.

Милица Гладнишка завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в отдел актьорско майсторство за куклен театър. Музиката и актьорството вървят ръка за ръка в живота ѝ. Участва е сериалите "Етажна собственост" и "Полицаите от края на града". Пее с най-добрите музиканти и творци в джаза и обикаля фестивалите в България и чужбина. Джаз проектите ѝ "Дивото зове" с Васил Спасов, Борис Таслев и Атанас Попов, "Да хвърлим операта в джаза" и "Кино вечер с Милица Гладнишка" с Михаил Йосифов секстет са едни от най-ярките събития в живота ѝ и печелят сърцата на публиката. Любимка на хората пред малкия екран, Милица печели второ място в шоуто "Като две капки вода". Проектът Ladies Оf Jazz с Камелия Тодорова, Рут Колева и Фингъртоунс е едно от музикалните събития на 2019. През 2019 г. излиза новият спектакъл "Последния човек" по Джордж Оруел, в който освен че играе главната роля (на Големия брат), Милица отново е номинирана за театрална музика в тандем с Христо Намлиев.

Снимка: Aris Papadopoulos

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички