Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Нина Николина с Магическите гласове на двуглас и триглас


Нина Николина с Магическите гласове на двуглас и триглас

3362

В продължение на години певицата Нина Николина търси и интерпретира български народни песни.

Както MySound.bg неведнъж писа, в репертоара ѝ са известни версии на "Излел е Дельо хайдутин", а и по-малко популярните "Наведа", "Пладнина прейода" и "Пойде мома". През 2017 година тя събира няколко известни солистки от големите български ансамбли и създава с тях хора Магическите гласове на България, с които изнася концерти у нас и Европа при голям успех.

Новият документален концерт-спектакъл "Традиции" се занимава с историята на българската песен и различните ѝ интерпретации през годините (https://youtu.be/aKkLDYoUyQs).

Неговата премиера ще се състои в бургаския летен театър на културния център "Флора" на 29 септември.

"За мен е голямо предизвикателство да намирам и изпълнявам стари български песни, да търся начини заедно с изключителни певици като Таня Първанова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева да направим тези песни познати и слушани от новите поколения българи. Спектакълът разкрива как през годините се променя българската песен", споделя Нина Николина, която е ръководител, музикален продуцент и диригент на Магическите гласове.
 
В спектакъла звучат по нов начин автентични народни песни с акапелни изпълнения, сред които "Излел е Дельо хайдутин", "Седнало е Джоре", "Бре Петрунко", "Дилмано", "Полегнала е Тодора", "Мори айда, айда", "Вечеряй Радо" и други, както и не токова известни двугласи и тригласи. Концерт–спектакълът е пътешествие, в което зрителите стават съпричастни на историята, духа, културата и традициите на България.

"Традиции" не е обикновен концерт, а цял спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни, панорама от най-доброто на женските гласове и звукоизвличане.

След успеха на Магическите гласове пред европейския елит в Страсбург, Берлин и други, екипът реализира новия документален концерт-спектакъл. "Традиции" е предназначен за българската публика. В иновативен, достъпен и интересен за младите хора стил, екипът представя видеопродукции от подготовката, репетициите и концертите, в които ще се сегментира историята на българския женски глас. Визуалното съдържание ще е от голяма полза, особено във връзка със засилващата се тенденция за онлайн обучение. Видеореализациите с образователна цел ще се предоставят безвъзмездно в училищата и на преподавателите по музика във всички степени на обучение.   

Документалният концерт-спектакъл на Нина Николина и хора Магическите гласове като независими артисти е с подкрепата на Министерството на културата.

В типичния за изпълнителката арт и нетрадиционен стил на проектите ѝ, вече е в подготовка и следващото нестандартно събитие - "Нина Николина и Магическите гласове пътуват" в сътрудничество с БДЖ и НФК. За първи път в България, а може би и по света, ще се състои концерт в теснолинейка, а именно Родопската теснолинейка с маршрут Септември - Добринище.

Това ще бъде истинско пътешествие, връщане назад във времето и незабравима разходка сред красотата на българската природа и традиции.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички