Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Новият диск на прог-рок асовете Kansas в Картини от една изложба


Новият диск на прог-рок асовете Kansas в Картини от една изложба

2939

Американската прогресив рок група Kansas е добре позната у нас още със своя дебютен албум от 1974 година и песните "Lonely Wind", "Journey From Mariabronn" и "The Death Оf Mother Nature Suite".

Следващите заглавия в дискографията ѝ "Song For America" и "Masque" (1975), "Leftoverture" (1976) и величественият "Point Оf Know Return" (1978) с абсолютния хит "Dust In The Wind" завинаги спечелиха българския слушател. Така с повече или по-малко успешни издания стигаме до албума "Somewhere Тo Elsewhere" (2000 г., последният с участието на певеца Steve Walsh), след който 16 години няма нищо ново. Неочаквано обаче през 2016 година, подобно на птицата Феникс, групата се възроди с "The Prelude Implicit". Продължи да ни изненадва и днес.

По време на своето 50-годишно битие Kansas винаги е искала да прави нещо повече от музика и пари, а групарите се справят добре и на двете писти в кариерата си. Във всеки техен албум има послание и то е отвъд музиката и нейната стилистика. Тематиката на албумите е предимно историческа, но винаги става дума за важността на единството между хората. Това прозира и в заглавията, и в текстовете на песните.

Така е и в издадения на 17 юли 2020 г. "The Absence Оf Presence"("Липсата на присъствие"). Ето как барабанистът и копродуцент Phil Ehart разкрива неговата концепция:  "Прави ми впечатление, че когато сме например на летище, там има много хора, но всички се взират в телефона си, или гледат компютъра си, или iPad, или четат нещо на хартия, или каквото и да било. Хората са там, но всъщност не са там. Те присъстват, но липсва присъствие."

Що се отнася до музиката, Kansas, както и всички изявени групи, има своите звукови рецепти още от създаването си. Тяхната сила е в струнните инструменти, които еднозначно класифицират звука им сред другите прогресив рок групи, като цигулката доминира по великолепен начин още с изявите на Robby Steinhardt от самото начало и на David Ragsdale сега.

Днешният състав на Kansas включва певеца Ronnie Platt, Rich Williams на електрически  и акустични китари; Zak Rizvi на електрическа китара и вокали, David Ragsdale – цигулка, Tom Broslin – клавишни и вокали, Billy Greer – бас и вокали и Phil Ehart – барабани и перкусии.

Сергей Шишов ще представи "Липсата на присъствие" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 26 септември, и този път след новините в 16.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички