Васко Василев чества 50-годишнина с фотоалбум, концерт и филм


Васко Василев чества 50-годишнина с фотоалбум, концерт и филм

6431

Най-известният български цигулар в света Васко Василев ще празнува на 14 октомври своя 50-годишен юбилей в София с фотоалбум, концерт и филм.

"Да пътувам в различни страни, да работя с различни музиканти, да свиря в различни жанрове, да срещам и нова, и непозната публика – това е смисълът на моя живот", признава с лъчезарна усмивка сърцатият музикант. Напуска страната на 9 години, за да учи в Москва, печели трите най-престижни международни конкурса за цигулка, както и титлата "Суперсолист" на Лионската опера, на 23 г. е най-младият и първи концертмайстор на Кралската опера в Лондон. Днес е творчески продуцент там, създател на формация Лауреат, автор на албуми и филмова музика.

На 8 октомври излезе луксозният фотоалбум "Васко Василев – зад сцена" с логото на "Книгомания". Автор на фотографиите е талантливият Христо Русев, който само преди броени дни спечели наградата Honorable Mention в категория Advertising/Music на Световните фото журналистически награди на Париж именно с кадри от фотоалбума. Красивото издание е с твърди корици, 240 с. и с изключителна полиграфия. Тя отразява реален отрязък от последната една година от живота на ВаскоХристо Русев пътува с него и успява да направи уникални бекстейдж кадри от негови концерти през 2020-а в Лондон, Валенсия, Токио и София. Сам Васко в интервю пред Краси Генова за септемврийския брой на сп. Eva по повод юбилея си разказва за книгата, че с Христо Русев са направили почти исторически проект, като се има предвид бедния концертен живот в момента.

"Пътуването ни до Лондон, Валенсия, Токио и още десетки български градове, запечатало концертите от една нестандартна гледна точка, и особено реакцията на пълните зали – всичко това сега ми се струва като от друга епоха, а беше само миналия ноември…"

Преобладаващите черно-бели кадри във "Васко Василев – зад сцена" са стилно подбрани и изящно подредени от самия 26-годишен Христо Русев, който печели както международни награди за фотография, сътрудничество с издания като Time и National Geographic, а и сърцето на виртуозния цигулар. Това пътуване по света с Васко е сбъдната мечта за младия пловдивчанин, който е почитател на музиката му от години. Така двамата се впускат в свои четири годишни времена, отразявайки четирите най-любими дестинации на цигуларя. За всяка от тях ще прочетете как я възприема Васко и какво впечатлява Христо. В края на начинанието им фотографът споделя: "Пътуването ми в България с Васко Василев беше едно незабравимо 15-дневно приключение. Беше като качване в онези скоростни влакчета в увеселителните паркове – страхотни моменти, живот на бързи обороти, много адреналин и интересни предизвикателства, с които да ценя още повече постигнатото. (…) Снимката, която е на корицата на този прекрасен албум, се появи чак на десетия ден в Асеновград. Трудно се поддържа това темпо – да работиш винаги на 100 процента, да задържиш фокуса върху работата и нищо друго, но пък смятам, че това е начинът да се постигнат високи резултати. Сега, след като турнето отдавна приключи, се питам – ами ако имах още пет дни, дали нямаше да успея да надскоча себе си, да развия уменията си, да направя още по-хубави кадри?"

Най-нетърпеливите почитатели на музиканта ще получат екземплярите си с автограф от него, преди книгата да бъде пусната в продажба по книжарниците.

На 14 октомври рожденикът ще отбележи юбилея си с концерт в столичния клуб Joy Station и ще празнува с публиката си. Личен, сърцат, изпълнен с музика за и от душата ще бъде този концерт, споделят от организаторите. Това ще бъде и единственият му концерт в България за тази година заради рестрикциите за Ковид-19. "Концертът ми в Joy Station е колкото импровизиран саундтрак към тази книга, толкова и начин да кажа "Благодаря!" на моята публика", споделя Васко. На импровизирана премиера на книгата след концерта желаещите от публиката ще могат да закупят албума и да получат личен личен автограф.

Васко Василев е един от героите в новата филмова поредица на журналиста Георги Тошев "Децата на Другата България", която вече се излъчва по bTV. На 10 октомври от 12.30 ч. зрителите могат да гледат филма "Светът на Васко Василев", като съавтор отново е Христо Русев. Проследява се пътят на музиканта от детските години, когато напуска България на 9, за да учи в Москва; става лауреат на трите най-престижни международни конкурса за цигулка, премества се да живее в Лондон, за да учи в Кралския музикален колеж. През годините работи с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Валери Гергиев, Лучано Павароти, Стинг, Рони Ууд от Ролинг Стоунс, Зукеро, Лили Иванова, Ванеса Мей, Пако Пеня и Ирейжър.

Христо Русев е роден в Пловдив през 1994 година. Завършва бакалавър "Международни отношения и право" и магистърска степен "Международна политика и сигурност" във Варненския свободен университет. Занимава се с фотография от 11 години. Работи като фотожурналист на свободна практика с международни медии. Специализира в областта на социалните проблеми и сценични изкуства. На 14 години се докосва до първия си фотоапарат. От тoгава, където и да се намира, камерата е с него. Фотографията му дава много – да открива красивото и уникалното във всеки момент от ежедневието, да разчита човешките емоции и мисли в едва забележими жестове и да ги запечатва в снимките си. През последните пет години прави фоторепортажи в повече от 23 страни, а негови снимки са поместени в изданията Time, The New York Times, The Guardian, Washington Post, Wall Street Journal, BBC, CNN и други. В три поредни години печели наградата за "Най-добър млад български фотожурналист", първо място в категорията за Международна фотожурналистика, както и специалната награда за "Хуманистична фотография" на фондация "БГ Пресфото". През 2019 година е избран да участва в мастъркласа на NOOR Agency заедно с 15 от най-добрите млади фотожурналисти на Балканите. Негова снимка е в класация на CNN за 100-те най-добри травъл фотографии за годината.

През 2018 г. е поканен да се включи в проекта "Приложна носталгия" на Сръбското правителство по време на Европредседателството на България. Взима участие в специалната медийна група на FIFA и Руското правителство, чиято цел е да популяризира градовете, домакини на Световното първенство по футбол през 2018 година. През 2017 г. негова снимка е една от творбите, получили най-висок зрителски интерес в конкурс на световната агенция Magnum. През 2016 г. работата му е високо оценена от значими имена във фотожурналистиката по време на Световните награди на World Press Photo в Амстердам. През 2015 година участва в мастърклас по улична и документална фотография на Елиът Ървит по време на наградите по фотография Sony WPO, Лондон, Англия.

На 15 октомври от 18.00 ч. Васко Василев и Христо Русев ще се срещнат със своите почитатели и ще дават автографи в книжарница "Книгомания" на булевард "Васил Левски" № 28.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички