Издъхна създателят на Международния джаз фестивал в Банско


Издъхна създателят на Международния джаз фестивал в Банско

3232

Създателят на Международния джаз фестивал в Банско д-р Емил Илиев е напуснал този свят на 73-годишна възраст, покосен от коронавируса, известиха от щаба на форума.

Доктора, както всички наричаха организатора и вдъхновител на престижното събитие, успя да го утвърди като най-големия летен музикален джаз форум в България и да го нареди сред най-значимите и авторитетни международни културни прояви на Балканите. Според нейния създател  всичко започва в началото на 90-те години, в хотел, разположен в местността Бетоловото на 14 километра от Банско. Със своите 23 издания "Банско джаз фест" придоби популярност не само в средите на меломаните, но и сред гилдията на музикалните критици, специалисти, журналисти и промоуъри. В програмата присъстват стилове и групи, представящи почти всички направления в жанра. Макар и със съвършено различен характер, блус, етно и уърлд също имат запазено място в афиша на събитието. Именно разноликата аудитория на този форум създаде код за неговата идентичност. Многохилядна публика се събира пред откритата сцена на площад "Никола Вапцаров" в центъра всяка година, до митичния някога хоремаг "Орлово гнездо". Концертите са с вход свободен и стартират традиционно в 19.00 ч. Така Емил Илиев - човек с голямо сърце,  ясна концепция и визия, превърна китния старинен град в място за среща на емблематични личности от нашето музикално съвремие. Които свииха, слушаха, съпреживяваха и дишаха джаз през цялата фестивална седмица. При това не само на площада вечер, но и през деня и късно през нощта от различни камерни сцени, разположени в големите курортни барове и ресторанти.

Сред гостите на джаз фестивала в Банско са били Скот Хамилтън, Мънго Джери блус бенд, Кенди Дълфър, братът на Нат "Кинг" Коул Фреди, Игор Бутман, Мейсео Паркър, Пати Остин, Чайна Моузес, Клеър Тийл, Инкогнито, Джос Стоун, Омар Хаким и стотици други. Всички български джазмени от различните поколения, воглаве с покойния Милчо Левиев и Марио Станчев, са се изявявали в афиша на фестивала.

"Моята основна професия е да лекувам хората и да уча на медицина... Имам рутината да организирам форуми, университет за общопрактикуващи лекари, световни конгреси. Важното е като се отвори енциклопедията Who's Who, да си вътре", сподели Доктора пред в. "Дневник" през 2008 година. А по повод 20-годишнината от началото на фестивала обобщи: "20 години се оказаха достатъчно време за град като Банско, за да стане той най-голямата джаз сцена в България и да се ползва с авторитет в целия свят. Щастлив съм, че от първия Международен джаз фестивал в Банско през 1998 година досега пеят и свирят световни и български знаменитости и все повече гости посещават фестивала". Традиционно - между 8 и 13 август.

Доктора винаги прокламираше: качеството и имената определят нивото – нивото привлича гостите на фестивала – а всичко това в помощ на Банско като лятна туристическа дестинация. Поредната стъпка към целта: да направим Банско по-известно от Монтрьо. Не на последно място - той успя да създаде общност - меломанска, а и приятелска. Каквато може да бъде събрана само и единствено около истински музикален радетел. "На този свят без приятели нищо не става", обичаше да казва. 

Емил Илиев е роден през 1947 година. Майка му и баща му са лекари, неговият син - също. Всички в семейството обаче свирят на пиано (във всяка от къщите им има по едно), в т.ч. и самият той. Леля му е оперна певица, а баба му - китаристка. Емил Илиев завършва медицина с придобита специалност по кожни и венерически болести и акупунктура. Той бе основател и председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина от 1982 година (http://www.bstcm.net), както и член на борда на директорите на Световната организация по акупунктура ICMART и SIA. Почетен член на повече от 18 акупунктурни дружества по целия свят. Специализирал е в  Германия, Австрия, Швейцария, Англия, Русия, Китай, Северна и Южна Корея и Испания, а е обиколил 140 страни за конгресни участия. Автор на книга, посветена на терапията с лазер в дерматологията, която беше издадена в ФРГ.

Навремето отказал да стане апаратчик в Международния отдел на ЦК на Комсомола, след 10 ноември отхвърлил поста министър на здравеопазването.

Приживе Доктора поде инициатива в Банско да бъде открита Алея на джаза с монументи на Вили Казасян, Милчо Левиев, Симеон Щерев-Банана, Петър Славов-баща, Васил Пармаков, Румен Тосков-Рупето, Леа Иванова - все именити музиканти, дали своя принос за развитието на българското джазово изкуство. Защото "трябва да тачим паметта им. По този начин Банско ще се утвърди като столица на джаза, но е и инвестиция за бъдещето на града като туристически център", поясни д-р Илиев миналото лято.

Нека да му е светло по пътя. И дълбок поклон! 

Сбогом, Докторе. Благодарим за красивата музика!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички