Шакира продаде правата върху каталога си


Шакира продаде правата върху каталога си

2796

Коронавирусната пандемия лиши изпълнителите от постъпления от концерти и все повече музиканти търсят приходи чрез продажби на каталозите си.

Колумбийската попзвезда Шакира (Shakira) се нареди сред артистите, които продадоха правата върху творчеството си за милиони долари. Кралицата на латино музиката преотстъпи собствеността върху песните си на лондонската инвестиционна компания Hypnosis Song Fund. Всички 145 нейни парчета, между които мегахитовете "Hips Don’t Lie", "Whenever, Whenever", "She Wolf", "Underneath Your Clothes" и песента за Световното първенство по футбол от 2010 година "Waka Waka (This Time For Africa)", са включени в споразумението.

Шакира, носителка на три награди "Грами", е най-тиражният латино изпълнител за всички времена с 80 милиона продадени албуми по целия свят и множество абонати в стрийминг платформите Spotify и YouTube.

"От осемгодишна, дълго преди да започна да пея, пишех, за да осмислям света. Всяка моя песен е отражение на човека, който съм била в момента на създаването ѝ, но веднъж излязла, песента принадлежи не само на мен, но и на всички, които я харесват. Зная, че Hypnosis ще са чудесен дом за моя каталог", каза в изявление 43-годишната Шакира, цитирана от "Ройтерс".

Основателят на компанията Мерк Меркуриадис нарече вокалистката "кралица на латино музиката" и "един от най-сериозните и успешни автори на песни през последните 25 години, създала или участвала в създаването на всяка песен, която е записвала".

Специализираното инвестиционно дружество не разкри финансови подробности по договора. Hypnosis Song Fund изкупи 50% от правата върху 1 180-те песни на знаменития Нийл Йънг, на китариста на Флийтууд Мак Линдзи Бъкингам, на Блонди и на продуцента Джими Йовин. Мерк Меркуриадис - бивш мениджър на Гънс ен Роузис и Елтън Джон, обяви, че има амбициозни планове за развитие на компанията.  

Както MySound.bg съобщи, Боб Дилън продаде правата на песните си на "Universal Music Publishing Group" за над $ 300 милиона през декември.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички