Отиде си големият джазмен Чик Кърия


Отиде си големият джазмен Чик Кърия

2624

Армандо Антъни "Чик" Кърия (Armando Anthony "Chick" Corea) е починал в Тампа бей, Флорида, на 79-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Американският джаз пианист, композитор, перкусионист, аранжор и бендлидер ни напусна на 9 февруари от рядка форма на рак, който беше диагностициран неотдавна, съобщи неговият уеб и маркетинг мениджър Дан Мюз.

В кариерата си, надхвърляща 4 декади, виртуозът беше удостоен с 23 награди "Грами". Беше приет бе в Залата на славата на джаза (DownBeat Jazz Hall Оf Fame), а тази чест е една от най-значимите за артистите от световната джаз сцена.

"Каква игра ще играем днес?" ("What Game Shall We Play Today")? Чик Кърия обичаше да свири тази пиеса от едноименния дебют на Ритърн Ту Форевър (1972), но най-много обичаше голямата игра, наречена Музика. До каквото и да се докоснеше - фюжън или фрий, "илектрик" или "акустик", изпипаните като бижута "детски песни" или сюитите и квартетите - всичко му се удаваше с лекотата на Амадеус.
 
Чик Кърия е от испански произход, син е на музикант.  Роден е в Челси, Масачузетс, на 12 юни 1941 г. Започва да свири още на 4-годишна възраст на пиано, а по-късно - и на барабани. С "Чики" към него се обръща леля му, когато е съвсем малък. Кърия се доказа многократно като гениален пианист още от 60-те години на 20 век, когато се изявява в латино банди. По това време заема мястото на Хърби Хенкок в създадения през 1968 година квартет на иконичния Майлс Дейвис и участва в записите на знаковите албуми "Filles Of Kilimanjaro" (1968), "In А Silent Way" (1969), "Bitches Brew" (1970), "A Tribute To Jack Johnson" и "Live-Evil" (и двата през 1971). Създава собствена група Съркъл и по-късно основава знаменитата суперформация Ритърн Ту Форевър, в която в различни периоди свирят титаните Стенли Кларк, Аирто Морейра, Стив Гад, Лени Уайт, Ал ди Меола, Флора Пурим и Джо Фарел. Записва и изпълнява също класическа музика, латино джаз и творби на големи джаз пианисти.

Известност добива още от сътрудничествата си с Дейв Холънд, Кийт Джарет, Боби МакФерин, Хърби Хенкок, Гари Бъртън и Бела Флек, с когото гостува в България през 2007 година.

Музиката му е джаз рок фюжън, бибоп и авангард. Успяваше да съчетае Моцарт и Гершуин, Шопен с Бил Евънс или Скрябин и Жубим. "Спонтанен композитор, чийто корени бяха в бибопа", пише на сайта му. Клавирният стил, създаден от Кърия, представлява интересна смесица от Макой Тайнър (гласоводене в кварти), Бъд Пауъл (клавирен боп) и Бил Евънс. Друг важен източник, от който пианистът черпи, е латиноамериканската музика. Четирима от бившите му диригенти -  Уили Бобо, Кал Джадър, Хърби Мен и Монго Сантамария, особено харесват ритмиката на латиното. Изпълнението на Кърия, дори в конвенционалното обкръжение на модерния джаз, носи отчетливо чувство за дабъл тайм, а то е основна характеристика на латиноамериканската музика. При нея всеки бийт нескончаемо се разделя. Чистата перкусионна атака на Кърия усилва латиноамериканската атмосфера в пиесите му. Което може да се обясни и с факта, че той свири и на барабани.

"Подобно но бегач, който обича да бяга, просто защото така се чувствам добре, обичам да свиря на пиано, защото се чувствам добре", каза миналата година Кърия за AP. Импровизаторът, чиито композиции се превърнаха в стандарти, изтъкна, че винаги може да превключи и да поеме в друга посока или към друга песен или към каквото му се прииска да прави. "Това е постоянен експеримент", каза Кърия. "Искам да благодаря на всички, които бяха с мен  по време на пътуването ми и  които помогнаха огньовете на музиката да горят ярко.  Надявам се, че тези, които се колебаят дали да свирят, пишат музика, или да представят творбите си, да го направят. Ако не за себе си, то за останалите от нас. Не само, че светът се нуждае от повече артисти, но и това е просто много забавно", сподели джазасът в съобщение, оставено преди смъртта му и разпространено от неговия екип. Музикантът е издал и участвал в над 100 албума. Последният от тях - концертният "Plays", излезе през септември 2020 година.

Той е артистът с най-много джаз отличия "Грами" - последнoтo от които през миналата година в категорията за най-добър латино джаз албум ("Antidote"), и четвъртият музикант по брой номинации за тези награди в историята - има общо 63!

Кърия може да спечели посмъртно още отличия на 14 март, когато би трябвало да се състои поредната церемония за раздаване на статуетките, като е номиниран за най-добра джаз импровизация ("All Blues") и за най-добър джаз инструментален албум ("Trilogy 2").

Снимка: AP

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички