Театър на гнева: Алтернативният рок триумфира на Санремо 2021


Театър на гнева: Алтернативният рок триумфира на Санремо 2021

2662

Италианската рок банда Монескин спечели 71-ото издание на фестивала в Сан Ремо с парчето "Тихи и добри", съобщи БТА, като цитира РАИ и АНСА.

Както MySound.bg вече писа, събитието се проведе между 2 и 6 март.

Името на колоритния квартет идва от датската дума за лунна светлина. Групата, чийто стил е алтернативният рок, възпламени сцената на феста онази вечер.

Победата на Монескин дойде изненадващо, защото песента им не беше начело в общата класация в предишните четири вечери. Парчето е противопоставяне на предразсъдъците и стереотипите на онези, които държат хората да са винаги "тихи и добри". Рефренът гласи: "Аз съм луд, но различен, и ти си луд, но си различен от тях, ние сме луди, но различни от тях".

Песента е от новия албум на Монескин "Театър на гнева", чиято премиера предстои на 19 март.

Музикантите придобиха популярност с участието си в 11-ото издание на риалити шоуто "Екс фактор" преди четири години, когато се класираха втори. След това издадоха два албума.

В състава на групата влизат Виктория Де Анджелис, Томас Раджи, Дамиано Давид и Етан Торкио. Името произлиза именно от датска дума, тъй като басистката Виктория е от датски произход. Произнасянето на първата сричка затруднява италианците. При обявяването на победителите, водещият Амадеус нарече бандата Манескин вместо правилното Монескин.

На второ място остана дуетът на инфлуенсъра Федец, чието истинско име е Федерико Леонардо, и на Франческа Микелин с парчето "Назови ме с моето име" - балада с електро денс нотки. Песента беше сочена за един от фаворитите на песенната надпревара. Федец е толкова популярен в Италия, че миналата година властите го призоваха да съдейства в кампанията по прилагане на мерките за социална дистанция заради коронавируса.

На трето място се класира Ермал Мета с песента "Милион неща, които да ти кажа". Парчето с класическо фестивално звучене до последно оглавяваше временната обща класация. Но в последната вечер гласуваха и зрителите, които предпочетоха Монескин.

Ермал Мета не скри разочарованието си. През 2018 гoдина той участва във фестивала в дует с колегата си Фабрицио Моро и тяхната песен-химн срещу тероризма "Не ми направихте нищо" тогава победи.

Наградата за най-добър текст отиде у "Глас" на певицата Мадам, чието истинско име е Франческа Калеаро. Критиката призира Уили Пейот за "Никога не казвай никога". Отличието на журналистите беше присъдено на дуета Колапеше и Дамартино за песента им "Много лежерна музика".

Гвоздей на програмата на финала беше изявата на провокативния певец Акиле Лауро. Той беше с костюм с цвят на разцъфнала роза, а когато в даден момент разгърна сакото си върху разголения му корем се появиха прикрепени умело рози, които сякаш го пронизваха с бодлите си. По този начин воалистът искаше да припомни, че е бил обект на много критики по повод изпълненията си. Във всяка фестивална вечер той се появяваше дегизиран по коренно различен начин - като булка с рокля с туземски мотиви, като италинската певица Мина с безкрайна плитка, като златиста статуя върху пиедестал или пък свръхмодерен супергерой с убийствено синя перука и розови пера.

В последната вечер почетни гости бяха Орнела Ванони, Франческо Габани, Микеле Дзарило и други легенди на италианската музика. Сред паметните моменти беше монологът на футболната звезда Златан Ибрахимович, който беше един от съводещите на феста тази година.

Той каза, че тази година "Санремо" е бил фестивал на цяла Италия, която е негов втори дом. Ибра, както го наричат италианците, припомни, че през кариерата си е имал и провали, като подчерта, че провалът не е противното на успеха и че всеки може да греши. "Но да не правиш нищо, е най-голямата грешка, която човек може да направи", допълни Ибра.

Тазгодишното издание беше изпълнено с много прецеденти. За голямата награда се бореха доста повече песни от обичайното - 26. Почетните гости бяха все италианци, тъй като заради коронавирусната пандемия за чужденци, като например Наоми Кембъл, се оказа невъзможно да присъстват. Въпреки това на сцената излязоха популярни лица от италианската музика като Лоредана Берте, Лаура Паузини, Ема Мароне и др.

Събитието протече при затегнати мерки за безопасност заради пандемията. Дори цветята, връчвани на участниците и гостите, бяха дезинфекцирани. Публика нямаше. На креслата на зрителите бяха сложени балони с изрисувани на тях човешки лица. Оркестърът беше разположен за първи път пред самата сцена, където обичайно са първите редове със зрителите.

Пандемията породи още един прецедент на феста - през всичките пет вечери певецът Ирама не можа да се качи на сцената, защото беше под карантина в хотела си заради заразени  хора от екипа му. Вместо с изпълнение на живо той участва в надпреварата с видеозапис от генералната репетиция.

Ирама призна, че да е под карантина, е било за него по-стресиращо, отколкото да бъде на фестивалната сцена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички