Вечният блус


Вечният блус

3317

През есента на 2020 година класацията Billboard Blues Albums неочаквано се оглавява от канадския актьор, писател, продуцент, режисьор, сценарист и… певец William Shatner.

За широката публика той е известен преди всичко с многобройните си роли в киното и телевизията, най-запомняща от които е на капитан Кърк от поредицата "Star Treck". Що се отнася до изявите на Shatner в музиката, те започват още с албума "The Transformed Man" (1968) и правят впечатление с музикантите, които той успява да привлече за съвместните си проекти през годините, като Al Di Meola; Rick Wakeman, Billy Sherwood и Tony Kaye от групата Yes; Mick Jones; Steve Vai; Edgar Froese от Tangerine Dream и George Duke са само някои от тях.

В своя десети студиен албум "The Blues" ("Блусът") (обложката на снимката), издаден на 2 октомври миналата година, William Shatner представя своя поглед към най-значимите песни от наследството на афроамериканците, сред които "Crossroads", "The Thrill Is Gone", "Route 66" и "Sweet Home Chicago". Но това, което истински впечатлява, са изпълненията на съзвездието китаристи Ritchie Blackmore (!), Albert Lee, James Burton, Jeff "SKUNK" Baxter (екс-Steely Dan и Doobie Brothers), Steve Cropper (екс-Blues Brothers), както и Brad Paisley, Sonny Landreth, Canned Heat и т.н.

Ето как William Shatner стига до идеята да направи албум с блус: "Често се случва да си припомням легендата какво е станувало на кръстопътя между магистралите 61 и 49 в Кларксдейл, щата Мисисипи. Robert Johnson в началото бил посредствен музикант, когато отишъл на кръстопътя, и като се върнал на следващия ден, всички се чудели как е успял да стане толкова добър за една нощ. И така се родила легендата, че той е продал душата си на дявола. Харесва ми тази легенда, тя обяснява защо наричат блуса дяволската музика! Започнах доста сериозна подготовка за албума "The Blues". Прочетох куп книги и разговарях с блус музиканти. Всички знаем, че блусът се е родил на памучните плантации в южните щати, но всъщност започва по-рано, още в Африка. В нашия офис преди доста време работеше човек, който бе събирал памук в Мисисипи и беше пял, докато работи, и един ден го помолих: "Разкажи ми как беше там?" И тогава в офиса този 75-годишен мъж направо ме покърти с историята си как е се е трудил на полето и как с песен е смекчавал болката си от жегата и мъката от условията на работа. Това беше повратен момент за мен. Тези са истинските корени на блуса и ако можете да стигнете до неговите корени, тогава много от песните ще имат повече смисъл за вас. Никога не можем да разберем напълно как се е появил блусът, как е създаден, но можем да го усетим като част от болката ни в живота и мисля, че това е, което позволява на всички като мен, които изпълняват блус, да се приближат достатъчно близо до него.

За мен блусът е начин да изразиш  себе си. Подходих към всяка от тези 14 песни като актьор и те сякаш бяха сцената, на която се опитах да изиграя своята роля. Блусът се поддава на това. Има начин да го направите, без да пеете в пълния смисъл, но и без да е речитатив. Това е съвсем друга категория и аз се забавлявах много. Винаги се опитвам да съчетая текста на песента с мелодията по мой собствен начин, което обаче да не звучи прекалено чуждо, или да не влиза в противоречие с вашата представа за това каква трябва да бъде песента.

Успях да убедя великолепни музиканти да участват в този проект, и ако познавате величието на блуса, ще признаете, че това са кралете на блуса, тези необикновени хора - Brad Paisley, Kirk Fletcher. Sonny Landreth на слайд китарата е титан, а просто нямам думи какво да кажа за Ritchie Blackmore и неговата жена Candice Night в песента "The Thrill Is Gone" от репертоара на B.B. King. И ако продължавам така, ще трябва да изброя едни от най-добрите хора в света. Ronnie Earl, за бога! Ами Albert Lee! Да ги накарам да изкарат китарите си, за да свирят с мен, това беше най-страхотното нещо в живота ми!", завършва William Shatner.

Албумът "The Blues" ще бъде представен от Сергей Шишов в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 20 март, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички