Drogas Wave на Lupe Fiasco в Картини от една изложба


Drogas Wave на Lupe Fiasco в Картини от една изложба

2064

През 1812 година английският художник William Turner съчинява поемата "Заблуди на надеждата", силно впечатлен от събития, станали през 1781 г.

Тогава британският кораб "Zong" отплава от Африка, претоварен с роби, но когато се оказва, че питейната вода е оскъдна, изхвърлят в океана първоначално 54 роби, а в следващите дни техният брой нараства до 142 души, включително 10, които се хвърлят в знак на протест.

През 1840 година  Turner доразвива темата с картината "Кораб с роби", станала един от неговите шедьоври. В наши дни тази тема намира продължение в албума "Drogas Wave" ("Вълна дрога") (обложката на снимката) на хип-хоп музиканта Lupe Fiasco, носител на наградата "Грами", чийто корени са от Ямайка. Lupe придава на историята от картината "Кораб с роби" сюрреалистичен елемент и я представя ето така:

"Става въпрос за робството, и по-точно за група роби, натоварени на кораб на път от Африка до Западна Индия, които са изхвърлени от кораба. Но те не умират, остават живи и живеят под водата. Посвещават живота си да спасяват свои събратя от кораби с роби. Те създават супер подводната сила срещу робството Longchains (дълги вериги). Някои избират да се върнат в Африка, докато други се въоръжават с вериги и куки, за да потопяват робовладелските кораби и да освобождават своите братя и сестри. Longchains се разпада след края на трансатлантическата търговия с роби, но неколцина са избрани да останат, за да пазят правата на африканците и да наставляват наследниците на роби, които намериха свободата и искат да се върнат у дома. "Drogas" е испанската дума за наркотици, съвременен аспект на робството на афроамериканците. Направих абревиатура от думите, които означават "Dont Ruin Us God Said" ("Не ни съсипвай, Бог каза").

Сергей Шишов ще представи албума "Drogas Wave" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 10 април, този път след новините от 16.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички