Великият албум What s Going On на великия Marvin Gaye по БНР


Великият албум What s Going On на великия Marvin Gaye по БНР

2830

На 22 септември 2020 г. албумът "What's Going On", или "Какво става", на американския соул певец, автор на песни и продуцент Marvin Gaye беше класиран на първо място в списъка от 500-те най-велики албуми за всички времена на изданието Rolling Stone. Ето как се стига до създаването на този албум.

Към края на 60-те години Marvin Gaye изпада в дълбока депресия след смъртта на певицата Tammi Terrell, негов сценичен партньор, неуспеха на брака му с Anna Gordy, сестрата на Berry Gordy, легендарният бос на фирмата Motown Records, и последвалите творчески разногласия с продуцентите, нарастващата зависимост от кокаина, проблемите с данъчните власти, и в резултат прави опит за самоубийство.

Неговите песни тогава се радват на огромен успех по цял свят, такива са хитовете "I Heard It Through Тhe Grapevine" и "Too Busy Thinking About My Baby", но Marvin заявява: "Не заслужавам" успеха си и се чувствам като "марионетка – куклата на Berry, куклата на Anna". Имам собствен ум и не го използвах". В резултат на сериозен размисъл и анализ на състоянието си, той преживява дълбок катарзис и се насочва към търсения в духовната сфера, взира се в обществената и политическата действителност.

Същевременно докато пътува с автобуса на групата Four Tops, на 15 май 1969 г. певецът Renaldo "Obie" Benson става свидетел на полицейска жестокост и насилие, извършено срещу антивоенни демонстранти, протестиращи в Berkeley – по-късно наречени "Кървав четвъртък". Връщайки се в Детройт, композиторът на Motown Al Cleveland съчинява песен, базирана на разговорите му с Benson за видяното в Berkeley. След отказа на музикантите от Four Tops да я изпълнят заради протестния ѝ характер, Benson я предлага на Marvin Gaye, докато двамата играят голф.

Benson отива у дома на Marvin, изсвирва му я на китара и успява да го убеди,  че това е неговата песен. Gaye с негово съгласие добавя друга музикална линия, включва нова мелодия и текст, които отразяват собственото му отношение към събитията в Berkeley. По-късно Benson казва, че Gaye съществено е доработил и обогатил песента: "Той добави някои неща, които бяха по-естествени и направи това да изглежда като история, а не като песен..."

През това време Marvin е дълбоко развълнуван от писмата на брат си Frankie, който се връща от войната във Виетнам и попада в програма за лечение на ветерани. Братът на певеца пише в автобиографията си "Моят брат Марвин", че когато се събират в бившия им дом в столицата Вашингтон, спомените на Frankie от службата му във войната разплакват и двамата братя. Marvin казва на брат си: "Преди не знаех как да се бия, но сега мисля, че ще го направя. Просто трябва да го направя по мой начин. Не съм художник. Не съм поет. Но аз мога да го направя с музика".
 
В интервю за изданието Rolling Stone Marvin Gaye признава какво е оформило неговия възглед към социалните теми в музиката и концепцията на единадесетия му студиен албум "What's Going On", или "Какво става": "През 1969 или 1970 г. започнах да преоценявам цялата си концепция за това, което исках да казва моята музика… Бях силно развълнуван от писмата, които ми изпращаше брат ми от Виетнам, както и от социалната ситуация тук, у дома. Бунтовете от Watts в Лос Анджелис станаха повратна точка в живота ми, и се запитах: "Когато светът избухва около мен, как мога да пея любовни песни?" Разбрах, че трябва да изоставя собствените си фантазии, ако искам да пиша песни, които да достигнат до душите на хората. Исках да прогледнат какво се случва в света".

На 1 юни 1970 г. Gaye в Hitsville USA, първата централа и звукозаписно студио на Motown, където записва сингъла "What's Going On". След като го чува, Berry Gordy отказва издаването му, защото му се вижда, че песента е "твърде политическа" за радиото, нарича я "най-ужасното нещо, което е чувал", а и защото  се страхува, че певецът ще изгуби своята публика. Gaye обявява стачка да не издава нищо преди да се пусне песента на пазара. След няколко месеца борба Motown се предава не без помощта на вицепрезидента Barney Ales, който искрено харесва изпълнението и зад гърба на Berry Gordy го издава. Така на 20 януари 1971 г. сингълът се появява, веднага заема №1 в Billboard R&B класацията и остава там пет седмици. Достига първо място в поп класацията на Cashbox за една седмица и се класира като № 2 в най-важната класация за сингли Billboard Hot 100 и в Record World, като се продава в тираж над два милиона плочи.

Окрилен от успеха, Marvin Gaye дава ултиматум да запише вече цял албум и за да си осигури пълен творчески контрол без участието на Motown, влиза в студиото през март 1971 г.  и прекарва там десет дни докато подготви албума "What's Going On". Това е първият пълномащабен проект на Gaye като продуцент и ето каква е неговата идея за този концептуален албум: "Исках всички песни да преливат в следващата, те да бъдат взаимосвързани в един цикъл. Повествованието тук се води от гледна точка на ветеран от Виетнам, който се завръща в родината си, за да стане свидетел на омраза, страдания и несправедливост. Всъщност този ветеран е брат ми Frankie, чийто писма от бойното поле искрено ме разтърсиха, както и последвалите събития. Но исках да изследвам и темите за злоупотребата с наркотиците и бедността, както и екологичните проблеми, за които тогава не се говореше много".
 
Motown издава албума на 21 май 1971 г.  и той се превръща в първото заглавие от дискографията на Marvin Gaye с над 2 милиона продажби, като неговата тема и последователният поток на песните въвеждат форма́та на концептуалния албум в ритъм-ен-блус и соул музиката. Мнозина изследователи определят това издание като "най-важната и страстна плоча, излязла от соул музиката, представена от един от най-добрите ѝ гласове".

Сергей Шишов ще представи албума "What's Going On" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 10 юли, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички