Нотите като цветове в букета на Йълдъз Ибрахимова


Нотите като цветове в букета на Йълдъз Ибрахимова

2519

Американският композитор, музикален теоретик, философ, писател и художник John Cage има репутацията да е сред най-влиятелните композитори на ХХ век, пионер на недетерминираността в музиката и нестандартната употреба на музикални елементи, с множество нововъведения в електроакустичната музика.

През 1958 г. той създава "Ария" - произведение за соло глас, чийто текст се състои от изолирани гласни и съгласни, както и думи от арменски, руски, италиански, френски и английски езици. Нотацията е цветна и графична, състояща се по същество от вълнообразни линии в различни цветове и 16 черни квадрата, обозначаващи "немузикални" гласови шумове. Цветовете означават различни стилове на пеене, които се определят от певеца преди изпълнение. Посветена е на певицата Cathy Berberian с премиера на 5 януари 1959 г. в Рим и се превръща в нова музикална "класика", концептуален предшественик на поредицата "Song Books" ("Песенни книги") на композитора, "Aria No. 2", и "Europeras I-V". Тази радикална композиция не само въвежда елемента на неопределеност във вокалната музика, но също така променя естеството на емоционалните жестове в пеенето, като се отдалечава от линейното повествование и музикални образи към изразяването и оценката на тези жестове като вид база данни, достъпна на обикновен език, и до използването на езика като звук сам по себе си.      

Знаем, че именитата наша певица Йълдъз Ибраихмова винаги е готова за творчески предизвикателства и експерименти, и ето как тя пристъпва към "Ария" на John Cage: "С музиката на John Cage се запознах в средата на 80-те години, когато композиторът Румен Бальозов ме покани да изпълня на концерт едно негово произведение. Той ми даде и нотите, нещо като малка книжка 7-8 страници. Когато по-късно реших да ги прегледам, с удивление установих, че "нотите" липсваха, а пред мен причудливи форми рисуваха красиви цветни графики. Това бе създадената от Cage през 1958 г. "Ария за глас" – без никакви ноти, само с десет цвята и думи на пет езика. Дотогава не бях пяла подобна музика. Реших да се посъветвам с няколко композитори, но те търсеха ноти и вдигаха рамене. Ключът към арията ми даде едно изпълнение на Cathy Berberian. Бях много впечатлена от философията на John Cage, от синтеза между звук, цвят и форма. Попитах Румен и той ми обясни, че става дума за Библията, за сътворението на света и появата на човека. Всички цветове носеха някакъв знак, насочваха ме към техниката на пеене, например кафявото беше за носово пеене, назал. Има в стил "Marlene Dietrich", говорна интонация, детски глас, джаз. Най-силно ме привличаше предизвикателството, че не се пее по законите на традиционния нотопис, а по необикновена цветна графика.

Тази музика ме обсебваше, провокираше и постепенно ми даряваше особено чувство за свобода и безкрайност. Срещата с нея съвпадна с период, в който на сцената до мен имаше художници – аз пеех, а те рисуваха върху стени и платна, или пък обратно – аз изпявах всичките им картини, когато откриваха изложбите си. Особено силно се получи, когато се включи и хореография на сцената, въздействието имаше синергичен ефект. В този албум, посветен на John Cage, освен соловата му пиеса "Ария за глас", реших да включа като отговор и "Контрария" на Румен Бальозов за глас и струнен оркестър, създадена по арията на John Cage, която е авторска музика по графиката, нотирана според правилата. Аз обаче не пеех по ноти в съпровода на симфоничния оркестър, а по графиката на Cage и импровизирах. Румен вложи много страст и желание в този проект, жалко, че вече не е между живите. Интересна беше и реакцията на публиката по време на концертните представления, независимо от кой град беше – хората слушаха с голямо внимание, реагираха спонтанно и непосредствено, а после идваха и питаха: "Това не е ли Библията? Третата част от албума, макар и записвана по друго време, съдържа фрагменти от танцовия театър "Зелена игра", отново на композитора Румен Бальозов", завършва Йълдъз Ибрахимова.

Сергей Шишов ще представи "Контрария" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 24 юли, след новините от 16.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички