Почина барабанистът на Ролинг Стоунс Чарли Уотс


Почина барабанистът на Ролинг Стоунс Чарли Уотс

2825

Барабанистът на легендарната група Ролинг Стоунс Чарли Уотс е починал на 80-годишна възраст на 24 август, предадоха световните агенции.

"С огромна тъга съобщаваме, че обичаният от нас Чарли Уотс почина. Той издъхна без болки в лондонска болница по-рано днес, забиколен от семейството си", гласи изявлението. И в допълнение: "той е скъп съпруг, баща и дядо" и "един от най-големите барабанисти на своето поколение".

Уотс, който навърши 80 през юни, бе опериран от рак на гърлото през 2004 година. Не е известно дали това има връзка със съобщението отпреди няколко седмици, че ще пропусне концерти от турнето на Ролинг Стоунс No Filter в САЩ, за да се възстанови от неназована "медицинска процедура", пише Би Би Си. "Този път не съм в крак с времето - не скри Уотс - Работя упорито да си върна формата, но вече приех, че това няма да стане бързо". Музикантът, който се отдаде по препоръка на лекарите на "почивка и възстановяване", си е отишъл седмици след спешна операция на сърцето. Според неговия говорител Бърнард Дохърти, тя била "напълно успешна", но не се уточнява каква е.

Обиколката No Filter трябваше да започне на стадион в Сейнт Луис на 26 септември. Ролинг Стоунс очакваха Уотс да се върне за честванията на 60-годишнината на бандата през 2022 г., когато те ще издадат първия си албум с оригинални песни след 17 години. Рокаджиите обявиха, че Чарли ще бъде заместен за турнето от своя "страхотен приятел" Стив Джордан. Но за съжаление Уотс си отиде, преди да успее да се присъедини към съгрупарите си по повод 60-годишния юбилей. Той е част от тях от 1963 година.

Чарли Уотс роден на 2 юни 1941 г. в Лондон. Учи за художник. Започва да свири на първите си барабани, получени от своите родители на 14-годишна възраст, из лондонските ритъм-ен-блус клубове. Там се запознава с Мик Джакър, Кийт Ричардс и Брайън Джоунс. към които се присъединява след като е въртял палки в бенда на Алексис Корнър. Сочи джаза за основен при оформяне на стила си. Освен дръмър в прочутата група той подготвя и дизайна на обложките на плочите, както и на сцената по време на турнетата. През 2006 г. е избран за член на Залата на славата на съвременните барабанисти. Същата година списание Vanity Fair го селектира за Международната зала на славата на най-стилно облечените. Според музикалния критик Робърт Крайстгау, Уотс е "най-великият рок барабанист". През 2016 г. е поставен на 12-о място в класацията на стоте най-велики барабанисти на всички времена според списание Rolling Stone.

Ролинг Стоунс е британска група, създадена в Лондон през 1962 година. В първоначалния ѝ състав са Брайън Джоунс (китара, хармоника), Йън Стюарт (пиано), Мик Джагър (водещ вокал, хармоника), Кийт Ричардс (китара), Бил Уаймън (бас) и Чарли Уотс (барабани). "Динозаврите", както още ги наричат, са една от най-великите рок групи на всички времена.

Чарли Уотс концертира и със собствения си Charlie Watts Quintet, появява се на сцената в  престижния лондонски джаз клуб "Рони Скот" с Charlie Watts Tentet, припомня "Дейли Стар".

Дълбок поклон пред паметта и таланта на Чарли Уотс

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички