Почина Алън Ланкастър, основател и басист на Status Quo


Почина Алън Ланкастър, основател и басист на Status Quo

2488

Басистът Алън Ланкастър - един от основателите на легендарната британска банда Status Quo, е починал в дома си в Сидни, Австралия, където живееше през последните 45 години.

72-годишният музикант страдаше от десетилетия от множествена склероза, но въпреки това успя да се включи в световното турне на оригиналния състав на лондонските бугита през 2013 и 2014 г.

"Съкрушен съм, че трябва да ви съобщя за смъртта на Алън Ланкастър - британско музикално величие, бог на китарата и основател на култовата група Status Quo. Въпреки че се бореше с множествена склероза, имаше затруднения при придвижването, Алън участваше в изключително успешните турнета на групата. Той смело свиреше пред хилядите обожаващи ги фенове и обичаше да се събира отново с групата и вярната им армия почитатели", написа във Фейсбук журналистът Крег Бенет, близък на покойния музикант.

"Всички сме съсипани. Алън имаше страхотно чувство за хумор. Той беше отдаден и обичан съпруг, баща и дядо. Семейството винаги е било негов приоритет", посочи съпругата му Дейл, с която се женят през 1978 година.

Алън Ланкастър е вторият от създателите на формацията, който ни напуска, след китариста Рик Парфит. Както MySound.bg писа, той почина през декември 2016 година.

Status Quo има 64 хит сингъла във Великобритания, 22 от които са стигали до Toп Teн. Бандата осъществява най-амбициозния си проект и с него влиза в книгата на рекордите на "Гинес" на 21 септември 1991 година: рокаджиите изнасят 4 последователни концерта точно за 11 часа и 11 минути. Проектът им се казва Rock ‘Till You Drop, а шоутата (в претъпкани зали) се състояха в Sheffield Arena, Glasgow SE&CC, Birmingham NEC и Wembley Arena.

Групата продължава да се изявява активно, но Алън Ланкастър я напуска през 1985 г., след като се премества в Австралия.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички