Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти l София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика
Led Zeppelin Symphonic с нова дата през септември

Звездни приключения с Keldian


Звездни приключения с Keldian

2476

"Много хора се чудеха какво се случи с нас след издаването на първите ни два студийни албума за тези близо 5 години мълчание. Ние двамата имаме други занимания и източници на препитание, а така стана, че останахме без студио, в което да работим и да записваме музиката си", споделят музикантите от норвежката симфоник пауър метъл група Keldian.

Всъщност става въпрос за дуо в случая, състоящо се от певеца Christer Andersen, който свири също така на всички китари, и пианиста Arild Aardalen. Техният разказ продължава:

"Един по един обаче проблемите ни започнаха да се решават, например Arild изгради малко студио у дома си. Тази нова работна площадка на Keldian скоро беше наречена "шкафът под стълбите", а ние най-накрая имахме място да поглъщаме огромни количества чай и да обмисляме песните си, докато все още можем да излизаме навън, за да гледаме фиордите. И знаете ли какво стана? Вдъхновението ни се върна. Сега пък имахме нужда от пари.

Тогава решихме да опитаме с crowdfunding платформата Indiegogo и бяхме поразени от реакцията на нашите симпатизанти. Кампанията ни имаше огромен успех и производството на албума "Outbound" ("Излитащ") вече можеше да започне. Фактът, че толкова много хора показаха какво означава Keldian за тях, ни направи още по-нетърпеливи да се върнем в рамките на обичайното ни усърдно темпо. Запретнахме ръкави, за да представим нещо, което би заслужавало доверието на всички тези хора. С някои от песните в този албум живеем от много години, докато други са съвсем нови. Предизвикателството при записването им беше постигането на сходство между едните и другите. Винаги подхождаме към албумите си като към музикални романи, искаме да представим тематичното единство в текстовете, и песните да текат логично и без усилие, като отделни глави в книга. Един музикален албум обикновено е по-абстрактен от този възглед, но ние сме наясно, че това, което създаваме за хората, е един вид емоционално пътуване. Затова за нас е важно да отделяме 100 процента внимание на всяка една песен. Написахме около 13 или 14 песни за албума, но решихме да оставим 9 от тях".
 
Музиката в албума предлага обичайното за групата съчетание на електро-ембиънт нагласата на Aardalen, бивш електро диджей и поклонник на Vangelis, със силно подчертаното влияние от хард рок (Europe и Van Halen) и хеви метъл (Iron Maiden) на Andersen. Но това не изчерпва корените в стилистиката на Keldian, често наричана "cosmicmetal", защото ще споменем също така влиянието на Luca Turilli и Dol Ammad, за да постигнат своята неповторима атмосфера с честа промяна на ритъма и темите.

В "Outbound" двамата музиканти ни предлагат размисъл за космическите пътувания като съчетание и противоборство на изследвания и колонизиране, за техническите и моралните страни на звездните приключения, в които прозират и силно изразените в наши дни милитаристични намерения. В отделните песни откриваме влияние от книгите "Хиперион" на Dan Simmons в борбата за освобождаване духа на хората и на "Звездата на Пандора" от Peter F. Hamilton с мотива да можем да простим и да забравим враговете си. Авторите на албума отдават признание също така на създателите на космическата сонда Кеплер, която трябва да изследва 100 000 звездни системи в търсене на обитаеми планети, възхищават се на изключителната сила и висота на човешкия дух, проявени от оцелели в галактически катастрофи и аварии, а има и израз на почит към John F. Kennedy, дал тласък на американската космическа програма.

Сергей Шишов ще представи "Outbound" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 16 октомври, след новините от 16.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички