В открития космос с Vangelis


В открития космос с Vangelis

2801

Гръцкият музикант Vangelis е добре познат на слушателите на "Картини от една изложба" - негови концептуални албуми са представяни 16 пъти.

Той е създател на уникален звуков свят, съчетаващ оркестрови и електронни текстури чрез комбинация от клавишни инструменти, със все по-голям дял на истински човешки гласове и акустични музикални инструменти, при което е своего рода демиург – сам композира, аранжира и изпълнява музиката си в своите над 50 албума, отличени с множество награди, включително "Oскар".

Ето какво споделя Vangelis преди месец в интервю: "Музикалната индустрия се разрасна значително през годините, като единствената ѝ цел е да печели пари, използвайки най-безцеремонно най-свещения и извисяващ дар, който имаме, а именно музиката. Пропуснах възможността да бъда щастлив, когато интензивно се занимавах с музикалната индустрия. Обаче винаги ще се вдъхновявам от нещата около мен и ще продължа да създавам музика, защото това е най-естественото нещо за мен".

След няколко отлагания през миналата година, включително лъжливи премиери, най-после на 24 септември 2021 г. официално се появява албумът "Juno To Jupiter", или "Юнона към Юпитер", записан с участието на оперната звезда Angela Gheorghiu, гостувала с успех у нас. Албумът е вдъхновен от изследователската мисия на NASA с космическата сонда Juno (Юнона), и включва звуци както от изстрелването на Juno от Земята, така и от сондата по време на полета ѝ, изпратени обратно на Земята от близо 650 милиона километра.

Това не е нещо ново за Vangelis, чиято музика често е свързана с теми от науката, историята и изследванията. Наред с отличената с "Оскар" партитура за "Chariots Оf Fire" ("Огнените колесници") и популярния музикален съпровод за филма с фантастична тематика "Blade Runner" ("Ловец на хуманоиди"), той създава хоровата симфония "Mythodea" за мисията на NASA през 2001 г. до планетата Марс, както и музиката за поредица приключенски и исторически филми като "Антарктида", "1492: Завладяването на рая" и "Александър". Vangelis също така си сътрудничи с Европейската космическа агенция (ESA) върху своя албум "Rosetta", за да отбележи кулминацията на мисията Rosetta за кацане на сонда на комета за първи път в историята, както и за излъчването от ESA в космоса на сингъла от неговия едноименен компактдиск, посветен на покойния професор Stephen Hawking. Музиката му е използвана също така и в документалната поредица "Космосът: Лично пътешествие" от Carl Sagan, както и във филма "L’Apocalypse des animaux", или "Апокалипсисът на животните".

Но да се върнем на албума "Juno To Jupiter":
"Юнона, или Хера според гръцката митология, е майка на богове и хора, и съпруга на Зевс, в римската митология Юпитер, който е баща на богове и хора. За да скрие пакостите си, Юпитер изобразява воал от облаци около себе си. Въпреки това, Хера/Юнона успява да надзърне през облаците и да наблюдава деянията на съпруга си", пояснява музикантът и продължава:

"Мислех да поставя акцент върху образите на Юпитер/Зевс и Хера/Юнона, които според "Теогония" от Хезиод са имали особена връзка. Чувствах, че трябва да представя Зевс/Юпитер само със звук, тъй като музикалните закони превръщат хаоса в хармония, която движи всичко, включително и самия живот. За разлика от това, за Хера /Юнона почувствах нужда от човешки глас. Angela Gheorghiu представя, в този контекст на мисията до планетата Юпитер, Хера /Юнона по спиращ дъха начин".
 
През юли т.г. се навършиха пет години от навлизането на Juno в орбитата на Юпитер. Изстреляна през 2011 г. от военновъздушната база на Кейп Канаверал, Juno пристига на Юпитер на 4 юли 2016 г. Поради важността си мисията, която иначе трябваше да бъде завършена на 31 юли т.г., беше удължена от NASA и сега Juno продължава да проучва Юпитер и неговите луни до септември 2025 година.

В албума чуваме също така гласовете на учените Randall Faelan (Lockheed Martin, Ръководител на отдела DeepSpaceExplorationReal-TimeOperation), Chris Leeds (Lockheed Martin, старши инженер по телекомуникации), Jennifer Delavan (Lockheed Martin, системи за космически кораби) и Matt Johnson (мениджър на мисията Juno, JPL/Caltech).

"Vangelis композира цялата музика за видеоклиповете на Juno, документалните филми и симулациите на наблюденията, за всички публични материали на мисията. Така че полетът на Juno постигна широко обществено въздействие, умножено от уникалния талант на Vangelis. Либретото на албума е продължение на историята на мисията на Juno", подчертава Tom Krimigis, главен изследовател за проектите Voyager 1 и 2.

А ето и посланието на Vangelis:  "Да не забравяме, че Космосът, Вселената, с каквото и име да ги наречем, е нашата надежда и бъдеще, и трябва да внимаваме да не направим същите грешки в Космоса, които постоянно правим на нашата планета, тъй като това е единственият ни шанс, който имаме – там е нашето бъдеще".

Сергей Шишов ще представи "Juno To Jupiter" (обложката на снимката) в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 23 октомври, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички