Царица Хармоника завладява Универсиада


Царица Хармоника завладява Универсиада

5918

"Harmonica Blues Night" ще се вихри в столичната зала "Универсиада" на 11 ноември.

Шугър Блу (Sugar Blue) е хедлайнър на купона, закриващ феста "Meet The World".

Блус фиестата е организирана под мотото "Шугър Блу и приятели". Част от нея е изявата "Васко Кръпката и приятели", с която родният музикант открива събитието от 19.30 ч.

Истинското име на хармоникаря е Джеймс Уайтинг. Роден е в Харлем, Ню Йорк, през 1950, но се установява в Чикаго, град с изключителен принос за развитието на блуса. Закърмен е с мисисипския саунд и джаза от най-ранна възраст - майка му е сред първите дружки на Били Холидей. Първата си хармоника получава като подарък от своята леля.

Как избира своя артистичен псевдоним?

"Имах необходимост от име за сцената. Нещо като Мъди Уотърс, Сони Бой или Блайнд Лемън. Една вечер, след концерт на Дон Уотсън, от някакъв балкон върху мен връхлетя една компилация - "Sugar Blues" на Сидни Бекет (американски джазмен - саксофонист, кларнетист и композитор от близкото обкръжение на Луис Армстронг - бел., р.). Рекох си: ето това е, Господ ми го праща", разказва Шугър в своята автобиография.

Днес изпълнителят живее в Милано, Италия.

Чикагският стил се оформя в края на 20-е като смесица от класическия делта-блус, традиционната южняшка музика и кънтри-блуса. Без да късат с основните теми от предишния живот на Юга, изпълнителите се обръщат към вече урбанизираната черна публика с по-фин маниер на свирене и оптимистична вяра в по-доброто бъдеще.

Най-известните представители на направлението са Тампа Ред, Том Дорси, Биг Бил Бруунзи, Уошборд Сам и Джон Лий "Съни Бой" Уилямсън. Именно те вдъхновяват Шугър Блу.

Той дебютира с "Crossroads" (1980), но придобива особена популярност с "Blue Blazes" (1994). Последният му албум е "Code Blue" (2007): предполагаем акцент в неговата плейлиста за София.

За по-широката публика Шугър Блу е известен от участието си в албумите на Ролинг Стоунс - "Emotional Rescue" (1980) и "Tattoo You" (1981), но преди всичко от диско-блуса "Miss You", откриващ проекта "Some Girls"(1978) на Мик Джагър и Ко.

В дългогодишната си кариера е участвал в записи и шоута на грандове от блуса, джаза и рока. Хармониката му се носи - предимно по гребена на любовната вълна, за Стан Гец, Брауни Макгий, Боб Дилън, Луизиана Ред, Франк Запа, Рузвелт Сайкс, Мемфис Слим, Виктрия Спайви, Уили Диксън, Джони Шайнс и много други.

Блу, носител и на "Грами", е сред най-влиятелните живи изпълнители на хармоника в блуса, наред с Джеймс Котън, Били Бранч, Уилям Кларк и Сам Майерс.  

"Той е пълен с енергия, придаващ винаги нови нюанси хармоникар, винаги атрактивен и пеещ от цялата дълбочина на сърцето си блусмен", пише за него "Billboard".

"Блу дава пример на всички хора и музиканти какви трябва да бъдат те днес", хвали го Джеймс Котън.

Билетите за "Harmonica Blues Night" - на цени от 25 и 32 лв., са в продажба в Билетен център, НДК, Дюкян Меломан, супермаркети "Пикадили" в цялата страна, както и чрез www.ticketplus.bg

Още от Джаз/Блус


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички