Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Файъруинд за втори път у нас: Незабравимо!


Файъруинд за втори път у нас: Незабравимо!

5728

Макар да не успяхме да ги видим за втори път в рамките на 2008, Файъруинд (Firewind) си удържаха на обещанието и ни посетиха в самото начало на 2009. Бунтовете в съседна Гърция - родината на състава, попречиха на Гъс Джи и колегите му да пътуват до София, но на 9 януари тези проблеми вече бяха отпаднали напълно.

И така, какво се случи снощи? Три състава - българите Проджект Аркадиа (Project Arcadia), италианците Елдрич (Eldritch) и хедлайнърите Файъруинд. Изброявам имената по реда, в който ги видяхме в клуб Blue Box, но ми се иска да ги напиша с огромни букви, в отчаян опит да изразя какъв страхотен концерт ни подариха всички те.

Изненадващо за практиката у нас, шоуто започна с минимално закъснение - предотвратено бе мръзненето пред залата и хулите на гърба на организаторите, в този случай ABV Pro. Още тук е мястото да им благодарим за професионалното отношение към нелеката работа, с която са се захванали. Когато вършиш нещата с желание и сърце, винаги си личи! Поздравления!

Проджект Аркадиа не са нова група, но едва ли много хора бяха чували за тях преди подгрявката им вчера. Оказаха се изключително приятни, а представиха и интересен авторски материал, който изненада с високото си качество. Признавам, че не си давах сметка колко добре може да се получи родно хеви метъл превъплъщение. Традиционните похвати за стила си бяха на мястото и с още малко желание и малко по-качествени инструменти, групата ще стане повече от добра. Желаем им го!

Бързо пренареждане на конфигурацията на сцената и вече сме на концерт на Елдрич. Италианците, започнали кариерата си в началото на 90-е, имаха нелеката задача да излязат преди доста по-младите от тях колеги Файъруинд, но и да вдигнат летвата достатъчно високо преди (нека си го кажем!) един от най-силните хеви/пауър метъл състави в момента. Е, получи им се, макар и със смущения в звука, но все пак - доста сполучливо. Не може да се каже, че бяха добре познати на всички 500 фена в клуба, но изявени ултраси направиха усещането и за групата, и за останалите хора, много приятно. Разходката из албумите не продължи особено дълго, но не бе и съвсем кратка - чухме "Silent Flame", "The Blackened Day", "The Deep Sleep", но и "The Dark Inside". Мелодичните вокали и шантавото държание на създателя на групата и вокалист в нея - Терънс Холър, раздвижиха публиката, която отвръщаше на всяко подканване за малко повече аплодисменти.

След тях вече дойде време за същината на концерта - ФАЙЪРУИНД! Приготовления - вече имаме и клавир на сцената, и всичко е готово за лудия бяг на Огнения Вятър! Познатото интро от последния диск "The Premonition" (2008) и светът се завърта пред очите ми. "Into the Fire", "Head Up High", "Allegiance"... "Мале, мале, ще ми остане ли въздух"... Развяти коси, едно цяло, в първите редици с още стотина толкова подивели, че и те искат да си откъснат главите от кеф и да продерат гърлата си. И го правят, и го правим! Убийствено сценично поведение, Аполо е в страхотна форма, а гласът му е на висота. Повече от очакваното! Боб Кационис ни смайва с бързината, с която сменя клавира с китарата, с огромната си искрена усмивка и с желанието си да даде лично на най-отдадени фенове по едно перце! Прекрасен!

Петрос е леко на заден план, но пръстите му прелитат през баса със завидна скорост, докато плейбойят на бандата, любимият на всички 14-годишни метълки, Гъс Джи, вие соло след соло и разхожда прилепналите си кожени панталони по дължина на сцената. Марк Крос се е захванал здраво с барабаните - няма прошка за палките. Разцепени на 2 места, но здрави (!), забелязваме след хващането им накрая. Близо два часа първокласен метъл - с много, МНОГО, МНООООГГГОООО желание и хъс, с ентусиазъм, който те зарежда за дни напред и те кара да искаш още и още. "Till the End of Time", "My Loneliness", "Between Heaven and Hell"... Да, има известен превес на песните от последните два албума, но никой не се оплаква. Всички получават с пълни шепи от това, за което са дошли. Че и нещо отгоре! Радиофоничният кавър на диско класиката "Maniac", чупки, стойки и едно симпатично миньонче сред мъжагите. Тара Тереса излиза на биса с колегите си от Файъруинд и с Аполо ни плесват два шамара - "Breaking The Silence" и "Falling To Pieces". Вече наистина сме разпарчетосани, но как да си тръгнеш след такава касапница...

Цял час приказки, автографи, послания, прегръдки, разменени контакти и поздравления - със звездите на вечерта, след първия им концерт в София като хедлайнъри. Доказаха, че заслужават да дирижират цяло турне и ни подлудиха - толкова, че да искаме и днес да ги гледаме, и утре, и в понеделник, ако може...


Какво споделиха самият Гъс Джи - китарният маестро на Файъруинд, Терънс Холър и Роб Пройети от Елдрич, часове преди шоуто си у нас, специално за читателите на MySound.bg ще може да прочете съвсем скоро в секцията ни "Интервюта"! Галерия със снимки вече има!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички