Самаел за първи път в София: Юмруци горе!


Самаел за първи път в София: Юмруци горе!

13519

Ноктифериа (Noctiferia), Кийп Ъф Калесин (Keep Of Kalessin), Самаел (Samael), (малко повече от) 500 души, "Blue Box", малко бира, много МЕТЪЛ, истински кеф! С това едва ли бих могла да изчерпя всичко, което ни се случи преди, по време на и след концерта на изброените групи, но би обобщило сполучливо емоциите, които ни сполетяха снощи.

Хубавото на такива събития е, че до голяма степен "избраните" да дойдат са хора, които знаят защо са там - или защото се възхищават на явления като Самаел или просто защото имат малко по-шантави представи за метъл музицирането - студийно и лайв, и нямат нищо против да станат свидетели на комбинация от по-модерно звучене, норвежки блек и швейцарска електро-метъл прецизност.

И така - всичко започна с изненадваща точност, защото закъснението от половин-един час, когато говорим за родни концерти, не се зачита. На сцената някак по-бързо от очакваното бяха настанени балканците Ноктифериа. Момците свириха пред полупразен клуб, но такава им била съдбата - следващия път повече. Сетът им продължи трисейтина минути, в които успяхме да се порадваме на подскачащите расти на вокалиста, на доволно мощния му глас, чиято сила бе подкрепена от чудесното озвучаване, и на песни, които едва ли ще помним още дълго, но които бяха на точното място - преди излизането на други два доста по-силни състава. 

Кийп Ъф Калесин бяха очаквани от мнозина, също толкова ентусиазирано, както и самите хедлайнъри. Норвежката банда се слави с бележит бивш лайн-ъп, но и настоящите музиканти успяха да демонстрират качество и класа. Заляха ни с много тежка доза блек метъл, сред който успяхме да различим най-вече песни от последните им студийни творения - "Armada" (2006) и "Kolossus" (2008).

Пак учудване, и пак свързано с времето - вече е около 20:30 часа, а двете подгряващи групи са си "изпяли песента". Последва логична пауза, в която си взехме глътка въздух и разбрахме, че бирата скоро ще свърши, докато на сцената течаха типичните приготовления. Този път имахме удоволствието да уловим не само музикално, но и визуално изкуство, като бонус-притурка. Видеостена ни водеше през пътешествието, наречено накратко Самаел - през дискографията, но и през философията на тези експериментатори по душа. Скромна подредба на подиума, но съвсем в духа на това, което познаваме от DVD-та и концертни клипове - малък комплект барабани, голям клавир и пулт, две китари - за Макро и Ворф, проба на баса на Мас, вентилатори край всеки... Идилия ти казвам!

Късметлии се оказахме пак - за първи път швейцарците пристигнаха в България и като част от втората европейска обиколка, получихме малко по-продължителен концерт, голямо разнообразие от песни, истински "хит парад", но и олдскуул мракобесие на нов глас. Началото ме изненада - "Solar Soul" - да, промоция на едноименния албум, макар и малко позакъсняла, ала не трябваше ли да започнем със злостен блек?! Явно не! И още по-добре! Върволица от парчета ни запремята из всички позиции в клуба и ни удари право в сърцата и умовете, в главите и телата, в целите ни същества, същите онези, които чакат Самаел от 14 години, но и в тези които са ги чули вчера, а вече нямат търпение да ги видят отново на живо... "Rain" и "Jupiterian Vibe" от култовия "Passage" (1996), "Ceremony Оf Opposites", "Reign Of Light", "Into Тhe Pentagram", "Infra Galaxia", "Valkyries' New Ride", "Slavocracy"!!! Е, можеш ли да имаш претенции за повече?! Разбира се, че да! Изключителна изненада с излизането на бис - публиката е наистина на място! Цели три композиции и сме оставени да си мислим, че "светът е толкова прекрасен"... Как ще е прекрасен, като концертът на Самаел свърши току-що?! И все пак, няма недоволни, няма за какво.

Чухме и видяхме едни от най-големите в метъла. Сериозно. Живи машини на сцената, а всъщност толкова земни и мили хора, встрани от нея. Мас, Макро и братята Кси и Ворф - С А М А Е Л! Точно така заслужават да бъде писано името им. Група със свое лице, готова на експерименти, интелигентни мъже, които имат какво да ти кажат и знаят най-добрия начин да го направят - с музикален шамар, който не се забравя, но и прегръдка за довиждане, за да запомниш, че е взаимно!


Какво сподели, специално за "MySound.bg", вокалистът на Самаел, преди първото им шоу в София, вече имате удоволствие да прочетете в секцията ни "Интервюта"!

Още от Метъл


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички