Отиде си Наско Дирижабъла (Джендема)!


Отиде си Наско Дирижабъла (Джендема)!

24277

Атанас Цанков от група Джендема, по известен като Наско Дирижабъла, почина в столичната болница на МВР завчера.

Това съобщи за "MySound.bg" фронтменът на бандата - Ангел "Джендема" Ангелов.

Наско (вокал, казу, китара) е издъхнал от усложнения, получени след заболяване от хепатит.

"Последната седмица не можеше нито да диша, нито да спи, състоянието му се влоши буквално за часове, дробовете му се напълниха с вода, объркаха се и белтъците нещо", поясни съкрушен Джендема за колегата си, който отбеляза 51 години миналия петък.

"Работим по следващ албум - получава се много интересен", призна Атанас около Нова година. Джендема също не скри, че с групата са на път да "пуснем най-после следващия".

Погребението е от 11.30 ч. в столичната църква "Свети Седмочисленици" днес.

Група Джендема е сформирана в София през 1986. Музикантите се събират на приятелски начала, по същия начин записват и албумите си, канейки приятели от други групи, сред които Васко Кръпката, колеги от Атлас и от Медикус.

Пак така изнасят и концертите си на живо - почти като на купон.

Навярно това е и една от причините Джендема да продължава да има толкова много заклети фенове. Другата се крие в текстовете - кога ярко иронични, кога просто закачливи - които, чути веднъж, трудно се забравят. Кой ли не е чувал и не знае "Водно колело" или пък култовата "Стара градска морга"?

Името на състава хрумва на един техен приятел пещерняк, който ги кани да го придружат в местносттта "Джендема" в Стара планина. Рокаджиите никога не са виждали тази местност и до днес.

Първата им публична изява е в Харманли на фестивала "Поети с китара" през 1987, а на 15-о през 2000 година Джендема са носители на голямата награда.

Джендема е група, която без никакво медийно присъствие има огромна популярност. Музикантите са едни от първите, които участват в Свободния хепънинг през 1988 в СУ "Климент Охридски", Ангел пее на първия митинг на промените 18 ноември 1989.

През 1993 г. записват първия си албум "Бялата точка на Европа" с участието на Васко Кръпката – барабани, Кирил Стоянов (Кеш) – бас,  Петър Янков (Пешето) – китара.

През 1994 година пускат втори албум - "Майор Атанасов". Фондация "Отворено общество" издава стихосбирка с текстовете на Джендема същата година.

Рокаджиите са едни от малкото родни музиканти, които изпълняват в клубовете само авторска музика. Свирят в софийските "Quo Vadis", "Stateside", "Ла страда", "Славянска беседа" и "Влайкова".

През 1997 година издават и третия си проект - "Главата ми е гнойна пъпка".

От май 2000 в Джендема са Атанас Цанков, който е преподавател по български език и литература и социолингвистика в Американския колеж - вокал, Ангел Ангелов – преподавател в катедра "Български език" при СУ "Климент Охридски", Пешето - инженер, Руслан Купенов – бас, и Георги Бакърджиев – барабани.  Те са сред съучредителите на движението "Рок Будители".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички