Същински музикален маратон закри Аларма Пънк Джаз Фест 2009 в БНР


Същински музикален маратон закри Аларма Пънк Джаз Фест 2009 в БНР

7714

Последните нощи на "Аларма Пънк Джаз" изкъртиха слушателите на БНР.

В четвъртък фестивалната програма започна два часа по-рано от останалите дни с четири групи и почти четири пълни часа музика. Дует Дворжак, Тортила Флет, Способ и Битов терор звучаха първо в ефира на радио "София", после и по програма "Христо Ботев" от Второ студио на БНР. Докато дойде ред на последната банда, водещи и публика се бяха смесили напълно, в коридора пред студиото на радиотеатъра се вихреше пого, а на микрофона се изявяваха най-малките музикални фенове.

Шоуто започна силно с дует Дворжак, който изби рибата със съвършено абсурдните си текстове, подкрепени от изненадващо тежка и сериозна психеделия. Дори и току-що събрани след четири години раздяла, Радослав Чичев (който в повечето нощи на "Аларма Пънк Джаз Фест" си беше радиоводещ), Явор Петков (когото познаваме от Хедстол, Пипонес и Барбаронес) и новият барабанист на групата - Петко Цветков (той пък редува китара и барабани в Осил Амук), успяха да гръмнат публиката с любими стари парчета и съвсем нови композиции, като откриващото "Дет'са на Варна".

Последваха праволинейните хард рокаджии Тортила Флет. Те върнаха зрителите във Второ студио и радиослушателите обратно в рамките на реалността, само за да могат Способ да ги издърпат обратно за ушите след краткия антракт. Втората "княжевска група" в афиша на "Аларма Пънк Джаз" наблегна на усложнени инструментални композиции и мелодични китари с онази отнесеност, която така обичаме още от експериментите на Корай Йорум.

Последният състав за вечерта - Битов терор, докара не само вярна агитка от свои фенове, но и също толкова гъста фен-база скинове, които зачакаха края на концерта пред радиото с надеждата, че биха могли да понабият някого. Само че номерът не мина!  В случай, че са слушали радио, скинарите са чули цяла серия от помпащ антифашистки пънк, размесен с проклетисвания от страна на водещия Цветан Цветанов, който към края на вечерта съвсем непринудено се включи в погото на мекия мокет пред Второ студио.

Представяте ли си? Пого в Националното радио!!!

Четиричасов музикален маратон се случи и в последната нощ на "Аларма Пънк Джаз". Заради големия интерес към петъчната програма на фестивала концертите бяха преместени в чувствително по-широкото Първо студио. В девет и половина на сцената (защото въпросното място си е концертна зала с истинска сцена) се качиха Осил Амук - още една група, излязла от мазето на вече любимото ни читалище в "Княжево". С развихрено въображение, акордеони, изкривени вокали и непрекъсната смяна на инструментите (явно в тоя столичен квартал свирят само мултиинструменталисти), Осил Амук зарадваха феновете и си създадоха още доста нови.

В Студио 1 имаше около 300 души, които с ентусиазъм посрещнаха хедлайнърите: Насекомикс. Любимата ни трип-хоп формация започна бая по-нежно, отколкото напоследък, но към края се развихри в характерния си бяс. Страховитите текстове, изпяти гневно с един от най-нежните гласове на българската музикална сцена - няма спирка тая Рони, електронният терор, игривият електрически контрабас и рокаджийските китари накараха публиката да куфее в седнало положение. Явно Първо студио беше твърде респектиращо, тъй като никой не се осмели да стане.

След полунощ  фестивалът бе закрит от Давид Проджект - Татяна Йосифова и Димитър Паскалев, с неспокоен и драматичен ембиънт. Той - въпреки или пък именно заради намеренията на организаторите да сложат точката на фестивала нежно, донесе доста страшни видения на публиката.

Край на алармата.

За кратка почивка е време!

Очаквай скоро и снимки - специална селекция от фиестата!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички