Майкъл Джексън откраднал This Is It от Пол Анка


Майкъл Джексън откраднал This Is It от Пол Анка

11888

Новоизлязлата песен на Майкъл Джаксън (Michael Jackson) „This Is It” се оказа написана съвместно с канадския поп ветеран Пол Анка (Paul Anka) през 1983.

Парчето, носещо същото заглавие като предстоящия документален филм с Джако, беше анонсирано като неиздавана композиция.

След като беше разпространено в Интернет обаче, се разкри, че датира отпреди повече от 25 години и с първоначалнотозаглавие „I Never Heard”.

Песента била композирана за албума с дуети „Walk A Fine Line”, който Пол Анка записал навремето, припомня "Би Би Си".

68-годишният днес канадски певец обаче каза, че Джако „задигнал записа" от студиото и плочата излязла без нея. 

В крайна сметка Пол Анка си получил песента обратно и в началото на 90-е я дал на пуерториканската певица Са-Файър, която я издала за първи път в свое изпълнение.

След като чул „новата” песен на Майкъл Джексън, на стари години Анка отново тръгнал да си търси правата.

Той се оплакал на наследниците, че приносът му в песента не е упоменат и те му обещали да получи половината от авторските приходи, с което конфликтът бил разрешен.

"Правилно постъпиха. Не вярвам някой да се е опитал да направи нещо нечестно. Имаше грешка, но те постъпиха почтено", коментира съавторът, цитиран от БГНЕС.

Пол Анка е автор и изпълнител и на огромно количество други известни хитове от последния половин век. Написал е за други артисти например „She's A Lady” на Том Джоунс и английския текст на емблематичната „My Way” на Франк Синатра, която всъщност е кавър на френско парче. Собствените му световноизвестни евъргрийни са над дузина. В дългата си кариера е правил  дори кавърверсия на „Smells Like Teen Spirit” на Нирвана в съпровод на биг бенд.

Майкъл Джексън пък неколкократно е бил обвиняван и съден за плагиатство, като се е случвало както да печели, така и да губи дела при това – по един и същ случай.

Най-известно е делото на популярния италиански певец и композитор Ал Бано, който твърди, че мелодията на „Will You Be There”, хит от албума на МайкълDangerous” (1991), е открадната от негово по-старо авторско парче. Двете песни звучат съвсем различно, но мелодията им се оказва наистина сходна. Експерти откриват цели 37 еднакви ноти и италиански съд признава Майкъл Джексън за виновен. Ал Бано завежда и граждански иск за обезщетение срещу Ем Джей, но този път губи делото. Магистратите постановяват, че въпреки сходство,то няма доказателства за кражба, тъй като и двете страни са взаимствали за своята песен елементи от една и съща традиционна индийска песен.

Майкъл Джексън е обвиняван в кражба и на българска песен. През 1997 г. българският музикант Атанас Атанасов решава да направи нов аранжимент на английски и клип на своята песен от 1981 г. "Нова година", изпълнена тогава от неговата група Стил. Кани Теди Кацарова да изпълни песента и я записва музикалната компания "Кис мюзик”, но тя така и не стига до слушателите, защото още първите чули я заявяват, че това е парче на Майкъл Джексън. Чак тогава българинът чува „Blood On The Dancefloor” от едноименния албум на Краля на попа от 1997 г. и онемява – двете песни си приличат като капки вода, само че българската е написана 16 г. по-рано.

Атанас Атанасов наема експерти, решава да съди Майкъл Джексън, обръща се към пресата и търси юристи. Подава иск MTV да спре излъчването на парчето. Случаят е раздухан и от световните агенции. Чуждите юридически кантори обаче му искат 80% от евентуалната печалба. Изведнъж мистериозно изчезват от БНР не само записът, но и нотните партитури на оригиналната песен. Не са намерени и до днес. Композиторът обаче умира и дело не е заведено. Според друга версия голяма музикална компания е финансирала българина, за да заведе съдебен иск, и дала нужните първоначално 20 хил. долара, а делото дори било гледано в Брюксел. Днес обаче никой от замесените в тази история не желае да говори или да си спомня за нея, озадачаващо констатира вестник „24 часа”, който припомня случая през юли, 2009 г.   

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички