Китаристът на Eпизод - Васил Бележков, димпломант по композиция


Китаристът на Eпизод - Васил Бележков, димпломант по композиция

10513

Васил Бележков, който близо половин година работи заедно с група Епизод,  завършва висшето си образование като студент по композиция в НМАПроф. Панчо Владигеров”.

Симфоничното произведение, което е създал, е „Концерт за класическа и електрическа китара и симфоничен оркестър”. Творбата ще бъде представена в залата на НМА (София, бул. „Евлоги Георгиев” № 94) от 18.00 ч. на 20 ноември, петък.

В изявата ще се включи и Академичен симфоничен оркестър с Любомир Денев-младши, а дипломантът ще солира. 

Думата „концерт” е в смисъл на жанр от симфоничната музика, уточняват от групата.

„Когато бях много по-малък, си задавах въпроса защо не се е случвало да свиря пиеси за класическа китара от български автори. Оказа се, че почти няма такива, тъй като китарата е много специфичен инструмент и всички, за които се сещах преди около 10 години, можеха да се изброят на пръстите на ръцете ми, при това заедно с мен и още 3-4 човека, които познавам лично. И, естествено, всички те са китаристи”, признава китаристът.

Той намира своето призвание още в тийнейджърска възраст – да бъде един от първите професионални български композитори, които пишат музика за класическа китара. Васил признава, че винаги се е възхищавал на композитори като Д. Христов, Ем. Манолов, Н. Атанасов и П. Владигеров за това, че са направили по нещо за първи път в българската музика и съвсем естествено идва мечтата му да създаде първия български концерт за класическа и оркестър.

И така до есента на 2006, когато тази мечта е разбита само за секунда от интервю в един вестник.

„Веднъж попаднах на интервю с композитора Димитър Сагаев (1915-2003), в което той казва как ... написал „Концерт за китара и оркестър”, който всъщност е първият български концерт за китара и оркестър. Не знам как би се почувствал някой на мое място в подобна ситуация, но много скоро след това (може би още на другия ден), взех решение: ако Димитър Сагаев е написал първия български концерт за (класическа) китара и оркестър, то аз ще напиша първия български концерт, в който един-единствен солист свири и на класическа, и на електрическа китари”, спомня си казва Бележков.

Произведението е завършена през лятото на 2008, а оркестрацията – година по-късно. През есента на 2008 доц. Александър Пумпалов – един от пионерите на китарата в България, с близо 40-годишен педагогически стаж и дългогодишен преподавател по китара в Националната музикална академия, потвърждава факта, че това е първият концерт за класическа и електрическа китара от български автор.

„На доц. Пумпалов със сигурност може да се вярва, защото той знае за концерта на Димитър Сагаев и ако имаше друг български инструментален концерт точно като моя, в който един солист свири и на класическа, и на електрическа китари, щеше да знае”, обобщава Васил. По-късно този факт е потвърден от проф. Красимир Тасков (председател на катедра „Композиция” при НМА) и проф. Йовчо Крушев, преподавател по композиция на Васил Бележков.

Според младия автор, който понастоящем е студент по китара на Цветан Недялков, досега никой в България не е писал такава творба, защото трябва да имаш сериозни професионални познания в 4 различни области – класическа китара, електрическа китара, композиционни форми и симфонична оркестрация, а един човек да познава достатъчно добре и четирите, е изключителна рядкост.

На другият ден - 21 ноември, Васил Бележков дебютира с Епизод на софийска сцена.

Концертът - първи на рокаджиите в София за тази година, е в бар "Фенс".

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички