(из)Кърти (с) Блоу Sofia Live Club призори


(из)Кърти (с) Блоу Sofia Live Club призори

874

Някога влизали ли сте в бутик?

Това е не много голям магазин за ограничен кръг клиенти. Хора с възможности, личности с вкус, характери с изградени предпочитания. Но това може би е коренът на думата. „Бутик” вече започва да се превръща в нещо по-голямо. В лимитирана публика например, в хора с еднакви, елитарни или по-тесни интереси, в почитатели с различно мислене и емоции.

Какво обаче е „бутикът” за музиката? Безспорно един от най-големите музикални феномени в нашето съвремие е рапът. Сега, 2010, той предизвиква толкова емоции у толкова различни като настроение, интелект и интереси хора, че е много далеч от това да бъде наречен „бутиков”.

Но, както винаги, има една тъничка уловка. Тази музика е тръгнала отнякъде, не се е появила тук и сега. И точно най-големите ценители знаят това, като отдават респект към първите, а те в по-голямата си част са и най-големите. Като мислене, стил, поведение, излъчване. Е, това сега е „бутик”. И то рап.

Някои биха се изсмели, но в нощта на 1 срещу 2 октомври малкото почитатели в Sofia Live Club (любезни, както винаги, домакини), бяха свидетели на нещо, което трудно може да се види в България. Един от първите в рапа – Къртис Блоу (Kurtis Blow), показа какво е за него тази музика. Че и ни допусна до нея/него.

За него е дъвкано много. Започва като брейк танцьор, минавайки през диджеинг под името Куул Ди Джей Кърт, докато накрая се спира върху рапирането. А той го може много. Видяха го и софийските му почитатели най-сетне. Освен че изпя най-добрите си хитове от 1979 до 1988 ("Basketball", "If I Ruled The World", "8 Million Stories"), Къртис Блоу направи ретроспекция на едни от най-големите имена на рапа като Грандмастър Флаш (Grandmaster Flash), Шугархил Генг, ЕПМД (EPMD), Хаус Ъф Пейн, Ноути Бай Нейчър и други.

Къртис Блоу отдаде респект на един от най-големите диджеи – Джем Мастър Джей. Игра брейк, ретро буги. Накара хората да скачат, да танцуват, да се забавляват. Даваше микрофоните на всеки. Той излъчваше позитивизъм. Просто, ако не си бил очевидец на едно такова нещо, няма как да го разбереш”, не скри възхитата си от шоуто пред MySound.bg DJ Марти Джи (DJ Marty G), един от организаторите на събитието.

През цялото Къртис Блоу искаше да се докосне до публиката, като извика феновете до него. Той искаше да бъде между тях. „Хората бяха позитивно настроени, защото той създаде това настроение”, каза още Марти Джи.

А неговата поява сред този ограничен кръг не беше само „бутикова”. Той беше и нещо като ексурзовод в музея на мадам Тюсо, показвайки ни какво е рап в различните му разновидности – ийст, уест, гангста, олдскуул. А за самия него историята на хип-хопа е нещо, което всички ние, които се интересуваме от тази музика, трябва да знаем. „Още от самото начало рапът е нещо много специално - заема огромна част в сърцето ми и никой не може да ми го вземе. То е повече от парите”, заяви пък специално за MySound.bg героят на вечерта - Къртис Блоу. „Рапът е всичко, което е около мен и теб. Това е начинът, по който живея, какво ям, какво пия, как спя. Той е като любовта. Говорейки за рап, това е ритъмът на живота”, довери още той,

А на сцената гостът ни показа какво е Живота. Той беше човекът, който контролираше настроението на всички. Даваше знак кога да танцуваме, кога да пеем. Имаше от всичко: диджеиг, рап, брейк денсинг ... Светна ни на това, което са правили с колегите си преди цели 30 години. И после отдаде почит на артистите, с които е започнал, и които са продължили да правят това и след него. Хора, достойни за вниманието на мадам Тюсо.

Колко голям го прави това?: „Прави го голям от такава гледна точка, че почете имената, които работят и са се движили заедно с него още от онова време. Той отдава реверанс към тях като към свои колеги. Ето това е голямото, защото си личи, че той не държи само на своя собствен репертоар, а иска хората да видят, че рапът съществува и извън неговите албуми и концертни изяви. Това нещо малко рапъри могат да си го позволят”, обобщи Марти Джи.

Питайки самия Къртис Блоу каква е била неговата визия за рапа преди 30 години, той каза: „В глобален аспект не съм си и помислял, че тази музика ще стане толкова разпространена и харесвана. Първоначалното ми убеждение бе, че рапът е невероятна музика и че някога може да достигне до всяка точка на света, но никога не съм си представял, че нещата ще придобият подобен размер”, твърди Дядо Рап.

Горд е от това, че вижда как в много страни се изповядва тази култура. „Днес като отидеш в Германия, се рапира на немски, във Франция - на френски, в Италия - на италиански, в Испания - на испански, в Япония - на японски”. По думите му това е различното отпреди 30 години, защото всички тези страни развиват жанра, като поставят своята култура в него.

„Аз мисля, че това е много позитивно за хип-хопа, защото правейки го, стъпваш на базата на твоята култура и мислене, защото това, което правихме в Ню Йорк, е част от историята, но бъдещето е за всички нас”, призна той като подчертаа, че България е едно от любимите му места за изнасяне на концерти. Всички се надяваме пак да дойде тук и тогава още повече хора да се докоснат до него.

Защото го заслужава.

Те също.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички