Детска радост и скокливо пого на Попа Шапка в Порк Пай


Детска радост и скокливо пого на Попа Шапка в Порк Пай

2756

И така: единствено в заглавието на този текст ще срещнете новото име на най-приятния и добре работещ оупън еър музикален клуб в София - "Порк Пай" (Pork Pie)...

А може би и единственият? Слава богу, Маймунарникът все така си е маймунарник, и както винаги обстанвовката предразполага към буйна радост.

Снощи обаче към високите борове, изтърбушените кресла и купчините велосипеди беше добавена и истинска атракция - румънските джипси-пънк веселяци Попа Шапка (Pоpa Sapka).

Петимата от Тимишоара се появиха след българската си подкрепа - палавите Кю-чек (Q-Check), и бяха посрещнати от многобройна публика - в музиката на Попа Шапка има по нещо за всекиго. И действително пред сцената с еднакъв ентусиазъм скачаха пънкари, рапъри, метъли и дори няколко осемгодишни момичеца, които раздираха Борисовата градина с фенски писъци всеки път, когато китаристът на групата заметнеше гигантската си коса. (Впрочем ранните концерти в Маймунарника са нещо прекрасно, откакто вечерният час затвори пътя на тийнейджърите към концертните клубове през 2001, те си намериха далеч по-вредни занимания. Слава богу, тук и там организаторите на концерти започват да се замислят за потенциалната си непълнолетна публика.)

Но да се върнем на групата - Попа Шапка ни вдигнаха още с първото парче, и отказаха да ни свалят обратно на земята до края на концерта. Под звуците на кръшни баси и скокливи акордеони из публиката се носеха тела, вокалът сменяше руски, румънски и английски по три пъти на парче, клавиристът наблягаше на синтезирани саксофонни сола, а китаристът определено не се занимаваше само с косата си. Напротив: раздаваше го съвсем рок-ен-рол. Между циганската музика, румънската традиция, руските частушки и ска-то се лееше неистово веселие, подкрепяно от типичното източноевропейско ръца-пръца. Добавете грубиянските пънк-експлозии тук и там, китарните рифове и някоя и мелодиите, надарени с прилепчивостта на който и да е румънски поп хит, и разбирате защо Попа Шапка се наложи да се сбогуват цели три пъти с нас.

Към края на бисовете бандата дори беше принудена да изсвири един от хитовете си повторно: до такава степен българските почитатели бяха изстискали гостите.

Снимки на Яна Пункина - в секцията "Галерии"  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички