Jungle Brothers в центъра на София. Черно шоу без забележки!


Jungle Brothers в центъра на София. Черно шоу без забележки!

2313

Единственото окейско нещо на поголовната световна криза е реюниън вълната в света на музиката. И то завръщанията на мастити имена в оригинални състави, а не някакви халтури с нови музиканти и певци.

Старите пушки опукаха парите и решиха в едни последни кръстоносни походи под форма на турнета да понатъпчат кухите си банкови сметки като за пред пенсия. Тенденцията не подмина и "черните" групи - за пълен кеф на олдскуул маниаците.

Някак от нищото в края на 80-те едновременно се появиха три почти напълно еднотипни хип-хоп формации. Идваха от Ню Йорк, основно по тройки, включващи и диджей, за да им посвири на плочи. A Tribe Called Quest, De La Soul и Джънгъл Брадърс (Jungle Brothers) и бяха част от движението Native Tongues, обединяващо хип-хоп артисти, известни с положителните си възгледи и добродушни афро-текстове. По известни имена от това сдружение са Monie Love, Queen Latifah, Mos Def, Бъста Раймс (Busta Rhymes), Q-Tip, Common и други.

Това, че Джънгъл Брадърс влязоха в историята като първата хип-хоп агитка, ползвала хаус продуцент, изобщо не ги прави "електронни" пионери. А и тогавашната представа за хаус се свеждаше до нахиленото жълто личице на Смайли и насечения ейсид ритъм на Yazz & The Plastic Population.

Уникалното при Братята от джунглата е, че успяха да съчетаят всичко най-добро от клубната музика в последните 2-3 години на осемдесетарската декада. От веселия хип-хоп без "мадафака", през ударното джази-фънки на SoulII Soul, до свежия ейсид, вдъхновен от Inner City, Hithouse, та дори и ранния Снап (Snap).

Едва ли, слагайки заглавие "I’ll House You" на първия си мегахит, Джънгъл Брадърс са целели да се превръщат в частични пионери на хаус направлението. Това по-скоро са залъгалки за зарибявка на новото поколение. Изслушал съм подробно пълната дискография на тази формация и ви уверявам, че хибридното чудо "хип-хаус" присъства под някаква форма точно в три парчета и половина от десетките тракове.

Първите два албума на тази зареждаща формация си записах в едно полулегално студио до "Женския пазар" доста преди да падне Бай Тошо. На гребена на клип-вълната по MTV парчето "What U Waitin' 4?" от втория албум "Doin' Our OwnDang" (1989) стана тотален денс хит по родните дискотеки. И то във времената под строгия контрол на Дирекция "Музика". Така че тази агитка от Ню Йорк има история на наш терен над 20 години преди да се появи на живо в Sofia Live Club снощи.

А заведението посрещна гостите с кристалния си звук и около 150 фенове, които се събираха близо два часа след обявеното начало в 22 часа. Първото участие на Африка Бейби Бам (Afrika Baby Bam), Майки Джи и DJ Сами Би у нас бе закриващо тяхното актуално турне.

Джънгъл Брадърс изнесоха наистина бясно шоу за около 75 минути, така, както единствено старата школа в хип-хоп може да го представи. Шашкащо е как перфектно са се съхранили и тримата изпълнители за четвърт век, като изключим поуголемения корем на Майки.

За сметка на това речетативната бленда на Натаниъл Хол (Африка Бийби Бам) е може би най-звучната и режеща от рап изпълнителите, които съм слушал на живо. Отделно от това, без брада изглежда тройно подмладен и абсолютно никой в клуба не го разпозна, докато два часа дремеше с бутилка бира в ръка, седнал сред посетителите срещу сцената.

Иначе Джънгъл Брадърс  изкараха в сета си в 100-процентов Best Of - съвсем логично, предвид факта, че последният им официален албум е отпреди 6 години. В скъсени (може би ¾ версии) бяха изпълнени със зверски хъс култовите парчета "Beyond This World", "Feelin' Alright", "What U Waitin' 4?", "U Make Me Sweat", "Straight Out The Jungle", "I'll House You", "Because I Got It Like That", "Jungle Brother", "VIP" и още поне толкова здрави хип-хоп тупалки.

Всичко се въртеше основно около първите два проекта, издадени през 1988 и 1989. Феновете определено се забавляваха, танцувайки, тактувайки и лудувайки с Джънгъл Брадърс, макар че така и не ми стана ясно как точно са си ги "Пожелали да видят" по линия на "Елевейшън" (Elevation Music Festival).

Организацията беше на супер ниво, а след края на партито Бейби Бам и Майки Джи изтеглиха няколко номера на входни билети и чрез тази импровизирана томбола дадоха пропуски за предстоящия фестивал, плюс постер на Джънгъл Брадърс. Един от печелившите обаче демонстративно скъса на сцената и плаката, и билета за второто издание на Elevation. Защо? Явно искаше да се направи на интересен, друго обяснение просто нямам, тъй като концертът беше перфектен.

За финал Бейби Бам обеща, че пристига на "Елевейшън" като зрител и ще се размаже от парти. Доколко е бил искрен, ще разберем скоро.

Така, нашите олдскуул фенове прибавиха още едно легендарно име в живата си колекция. Тези, които не дойдоха в Sofia Live Club, категорично и солидно се прецакаха. Шоуто беше просто без забележки!

Братята от джунглата имат сили и енергия за поне още четвърт век на сцена.

Дано! Снимки на Боян Христов и Пламен Колев - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички