Международният детски фолклорен фестивал София започва днес


Международният детски фолклорен фестивал София започва днес

4408

Колективите от четирите държави ще участват в първия Международен детски фолклорен фестивал "София", който започва днес.

От Турция ще се изяви ансамбъл Tubil, Босна и Херцеговина ще бъде представена от културно-артистичното сдружение Gajret, от съседна Сърбия ще гостуват децата от Центъра за култура в Димитровград, а френската група GAP group d’Art populaire от град Маценхайм ще кацне със самолет часове преди старта на събитието.

Още с първото си издание Международният детски фолклорен фестивал "София" предизвика огромен интерес сред българските и чуждестранните колективи, и въпреки трудностите при реализирането му, организаторите гарантират колоритен и незабравим детски фестивал.
 
Фестивалът ще стартира на откритата сцена в район "Изгрев" (градинката зад КАТ) в 14 ч. Началото ще бъде дадено от кмета на СО район "Изгрев" Димитър Димитров и заместник-кмета Пеньо Пирозов. Там участие ще имат освен чуждестраннните гости, и ДЮТА Зорница, и деца от ОДЗ N 34 "Брезичка", четвъртокласници от 105 СОУ "Атанас Далчев", малките певици възпитаници на Кремена Станчева и школата и по народно пеене към "Д. Чинтулов", добилият голяма популярност дует Рукатка, малките танцьори от детския център "Камелини Монтесори" и други. Децата ще могат да участват и в пленер за детска рисунка на тема "Танци на народите", на гостуващия кулинарен фестивал "Пъстра трапеза", където лично шеф Пеньо Иванов ще следи за най-оригиналната и пъстра рисунка. За любителите на занаятите ще се върти най-чевръстото грънчарско колело. Всеки, изявил желание да си тръгне с прясно направено бърдуче или гърне, ще го получи след краткия урок от трето поколение грънчари.

Веднага след приключване на програмата в община "Изгрев" фестивалът продължава на втора открита сцена в район "Младост" (в градинката пред общината и до детски развлекателен център "Палавници") От 17 ч. до 18 ч. на сцената уменията си ще покажат малчуганите от детските градини в района, изучаващи родни ритми, сред които ОДЗ N 14, ОДЗ N 19, ОДЗ N 56, ОДЗ N 59, ОДЗ N 70, ОДЗ N 178 и други, Пленерът за детска рисунка на кулинарния фестивал "Пъстра трапеза" ще продължи да събира колорита на "Танци на народите".

В 18 часа ще бъде даден официалният старт на събитието от кмета на община "Младост" д-р Цвета Авджиева, след което e пълната фестивална програма с участието на чуждестранните групи и колективи от България.

Не по-малко интересна ще бъде и програмата за 28 април. Тя ще започне в 13 ч. на сцената в Дом на културата "Искър" в  "Дружба" 1, където лично директорът на дома Мая Гидова ще открие програмата, а от 17 ч. на открита сцена пред НДК, и на гости на друг фолклорен фестивал - Folc Kolor, ще се състои тържественото закриване.

Проектът е под патронажа на кмета на Столична община, район "Младост"- д-р Цвета Авджиева, организатор е сдружение "Международен детски фолклорен фестивал "София", съорганизатор – ДЮТА "Зорница", София.

Още - на:

www.festivalsofia.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички