Айде, айде и... българският хип-хоп се раздвижи!


Айде, айде и... българският хип-хоп се раздвижи!

5864

Рап, реге, дъбстеп, рап, дръм-ен-бейс, брейк бийт, рап, трип-хоп, соул,  пънк, рап, китари, барабани, басссс, емсита.

...Певици и певци, рап, балет, украса, видеа, хора, рап, настроение , лудница! Едно описателно изречение, което не казва всичко, но изразява много. А картинката се избистря oще повече ето така : DoLittle, Xonic, Sensei, Zafayah, Fars, Ogi 23 , Ruth , Algoriddim Live Band, Logo5, Wosh MC, балет Нова и Feel!

Не, това не е "Нещо страшно", това е нещо още по-страшно. Поводът е промоцията на първото видео на Фийл "Айде, айде"! Това е сингълът към една дългоочаквана компилация със заглавие "ВСЕ 1", обединяваща цялото послание на замесените в проекта. Преди няколко години бе създадено Bassment Studio, където са положени основите на много от парчетата, които ще чуем във "BСЕ 1". Всъщност, 15 декември направо си беше личен празник за Фийл. Всички го поздравяваха, всички му се радваха и най-вече всички искрено му пожелаваха успех занапред. Машината започна да работи на високи обороти и Фийл определено е едно от главните бутала в нея.

Спретнахме си чудна вечеринка в клуб Микстейп 5 срещу вход от 10 (напълно оправдани) левчета, които с кеф да дадеш. Ние лично преброяваме поне 21 артиста, за които ако отидем по отделно на лайв, би следвало да дадем много повече пари. Смятамe и излиза, че даваме по-малко от 50 стотинки на всеки – fair enough дет’ се казва, даже – малко им е. Както и да е, плащаме и влизаме.

Начало и край с DoLittle (2stoned2play) и Xonic (Fruit Sessions)! Гръб to гръб ни почнаха, а ние лице в лице им танцувахме. Първи тeгел на заведението - много познати лица. Та то сцената е една и хората отпред си се въртят също. Докато се освестим, основната персона за вечерта FeeL се качи на сцената за едно много емоционално и мило встъпление. Ама чудесно му се удава тази роля на one man stand up show! С голямо уважение и признателност покани първото емси за вечерта! Олдскуул любовта на стотици – Сенсей (Sensei)! Неподправен с неговия си стил, успя да ни разтанцува... "Искате ли реге?", ни попита и - познайте какво му казахме... Заедно с половинката от DIS и след него, чухме и Зафая (Zafayah). "Light Up Di Sens(e)i", а преди акапелно чухме вечната песен "Слънце мое", на която хората грейнаха. Може да е било и поради факта, че на сцената се качи онова, другото слънце. Твърде ярко, при това. Zafayah, Zafayah, как го правиш, не знаем! Всъщност, досещаме се. С талант, заряд и сърце. Той не е само реге музикант, той е много можещ емси.

Бързо - следващите, че настана пълен Фарс. Да, Неги и Нешев окупират издигнатата платформа. С тениска на Ugly Duckling, Негъра и другарят му ни пометоха с фънки настроение. И са ни ясни. Те хем са добри, хем са лоши. И им се пие. Xonic беше зад пулта през цялото време, докато пред него талантливите ни рапъри редяха ли, редяха.

Дойде време и за музикантската част на вечерта. Инструментите по сцената оживяват и към тях се насочват момчетата от Оги 23. Свежарски, баш в техен стил, размърдаха етажите на клуба. О, моля ви, естествено, че чухме онези песни. "Enjoy" тази "Добра вечер" заедно с "шефа" Фийл, и освен "Да те зарадвам" с "Почивка", не виждаме какво друго да направим. Към тях се присъедини и Рут Колева, за да ударят "Black Magic Woman".

И след тази приповдигната веселба, дойде време за гвоздея на цялата история. Сега се очаква да направим нещо като рецензия на клипа може би? Ама не. Грубо и откровено, с много истина в иронията, това е светът през очите на Филип Гаврилов - FeeL (на снимката, дело на Богомил Русев). Не случайно втората част от заглавието на песента е "И по-големи сме виждали". И защото сме си ние и си е "баш като първо, гадно си започна" (отново комедийните способности на Филип), нямаше как видеото да не прекъсне няколко пъти. Но както главното действащо лице сам каза, тъкмо обърнахме внимание на кадрите. Така че всичко е наред.

Тук ние лично си представяхме как вечерта продължава директно с Лого5. Някак логично ни звучеше, буквално. Настроението, темпото на всички беше приповдигнато и тогава излезе Algoriddim Live Band. Суперготини хора и доста големи професионалисти. Веселин Ценов (Algoriddim) е главният "готвач" на музиката за този проект. Вокали – Ралица Николова, Гери Турийска и Явор Захариев. Теодор Иванов на ударните инструменти, зад клавишните -  Филип Александров – Фичо. В този състав не можеш да очакваш нищо друго освен качество и ефирност. Така беше, но за жалост тази съвкупност не си пасна с ранно-късния час на вечерта. Вряза се рязко и намали инерцията. От друга страна, може да го приемем като почивка по средата на партито, през която се наслаждаваме на лека и нежна порция музика. Лилавожълтият Константин Ангелов и Рут Колева се качиха на сцената отново, за да допълнят и изпълнят звуковото пространство в столиния клуб. Оценяваме високо представянето им и съвсем заслужено ги аплодираме.

Мина, не мина много време и Лого5, както винаги на макс и на шес’”, поеха руля. Моля ви се, обяснете ми, как ще ги спрете? От огромната им купа със синтаксис ядете.. Как ще ги стигнете, "с бакш или пеш"? Такива са тези млади и зелени деца на България – надъхани и много можещи. Лесно забележимо е, че са любимци на публиката, защото осезаема част от присъстващите се концентрира пред сцената още с началото на първото им парче. Маршируващи хора из клуба се съгласяват с всички изстреляни рими по време на "Петилетка". "Клиниката" беше пълна с техни пациенти, а те категорично заслужават да бъдат наричани "доктори по правоговор". Много ни е тъжно, на нас, техните фенове, че минаха вече 2 години от първия им албум, а през това време чухме само "Tiger Blood" от тях. Вярваме, че междувременно са събрали материал, с който да ни попилеят, когато издадат следващия си проект. Не можем да не споменем впечатляващото участие на Илия Григоров с Basscatz в съвсем новото парче  "Thriller", което чухме и в доста сутрешните часове на вечерта... и откачихме! Ето такива хора трябва да пълнят клубове, фестивали и други музикални Platform-и. "Ние бяхме, сме и ще бъдем Лого5" – с това завършиха лайва си, а след тях ни поеха Wosh MC и FeeL.

Тези двамата. Те се обичат, ама и ние ги обичаме. И сцената ги обича. И тях обичаме на сцената. Не само, защото са суперяки и изглеждат добре под светлините на прожекторите (опит за хумор и от наша страна), а защото просто са гранде, всякак погледнато. Горе-долу в този прекрасен момент малко ни се обърква целият поток от артисти на сцената и наситената програма на вечерта, обаче със сигурност помним как Wosh събра Illmate крюто и буквално имахме честта да видим тези големци на музикалната ни сцена заедно пред нас. Момент, момент, става още по-хубаво! Лайв! Онази толкова любима песен със също толкова любим клип... "Песента!". FeeL си полудяваше, както и публиката. И как не! Всичко това стана възможно благодарение на него и неговия труд. Много ни е кеф как всичките артисти постоянно отдаваха чест на колегите си, както и ни припомняха защо сме се събрали тази вечер.

Ето сега и ние ще ви припомним:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NVwE40aKe4c

Присъствалите ще си имат и физически носител на спомени от вечерта – чуден лилав промо диск, раздаван на входа. Той съдържа видеото на песента, мp3 вариант, за да се кефите винаги и навсякъде, инструменталът ѝ и нейният ремикс, дело на Algoriddim ft. Trombobby.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички